Тотев: Започваме велоалеите още през зимата - DC news

Тотев: Започваме велоалеите още през зимата

С билет за един лев пътуваме в няколко автобуса

Реализацията на транспортния проект на Пловдив може да започне най-късно през  следващия месец, тъй като до края на ноември общината има реален шанс да получи строително разрешително, съобщи кметът Иван Тотев. Това означава, че още през зимата може да стартира изграждането на велоалеите, допълни градоначалникът.

Утре ще бъде подписан договорът с фирмата-изпълнител на последния от четирите подпроекта – за обследване на транспортното състояние на града и пътникопотокът.  На днешната сесия бе гласувана запис на заповед за 530 хиляди лева, за да може да стартира работата.

По всички други три големи позиции имат голям напредък, като дори за първата – изграждане на 48 километра велоалейна мрежа, вече са съгласувани идейните и техническите проекти. Последната стъпка е да се съгласува проекта с Министерството на спорта за велоалеята на Гребната база. Проведени са разговори с новия министър Красен Кралев и се очаква до понеделник да има положително становище от ведомството.

Веднага след това ще бъде окомплектована цялата документация и ще бъде внесена в Министерството на регионалното развитие за издаване на строително разрешение, допълни градоначалникът.

Общината вече е получила решението на Върховния административен съд /ВАС/, който утвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ по избора на победителя в конкурсната процедура за управление на трафика.

По този проект ще бъдат изградени 57 интелигентни кръстовища с приоритетно преминаване на автобуси от градския транспорт и изграждане на Център за наблюдение на трафика, който ще се помещава в сградата на бившия хотел на Ванко 1.

Общината ще изпрати още днес покана до участника, класиран на първо място в конкурса за създаването на Центъра за управление на трафика, посочи кметът. Той припомни, че окончателно съдебно решение има и по последната позиция – електронното таксуване в градкия транспорт.

„Там трябваше да поканим отстранения участник – румънска фирма, която обжалва конкурса, но след поканата този участник не подаде отново документи“, коментира Тотев.  До утре ще е готово новото класиране и вероятно ще бъде избрана фирмата, която първоначално бе одобрена от Общината.

„С това по всички позиции на транспортния проект финализираме тези дълги и сложни процедури по избор на изпълнител и обжалването им.  За нас е важно, че в рамките на тази година успяхме да приключим тази тема, за да можем да започнем реалното изпълнение през следващите 12 месеца“, допълни Тотев.

Общата стойност на транспортния проект е над 46 милиона лева.

Подобни статии

Top