Тотев: Изгонихме „злите зелени сили“ и започваме зоокъта

zookut5

Трета първа копка направи кметът Иван Тотев на пловдивския зоопарк. Този път преди символичния ритуал бе отслужен и водосвет за благополучен старт на строителните дейности.

Помолихме се на Господ да изпрати своя ангел спасител, който да отблъсква всички „зли зелени сили“ от този проект. Три пъти сме тук, за да дадем старт на проекта, но нещо винаги ни минава пътя и ни спира. Така че много важно бе днес да получим благоволението на Господ за този проект, тъй като той е много важен за Пловдив и много чакан от всички пловдивчани. Пловдив няма зоологическа градина от 5-6 години, а тази, която помним преди 5-6 години беше такава, че никой пловдивчанин не искаше да я посещава, каза градоначалникът.

Общината е получила строително разрешение за изграждането на новия зоокът, което вече е влязло в сила. Така от днес започва реалната работа, посочи кметът. По думите му най-късно до следващата пролет зоопаркът трябва да бъде готов.

Тогава тук ще видим вълка Бисер, всичките 28 хабитата с техните нови обитатели и ще можем да посрещнем пловдивчани в един зоопарк, с който да се гордеят, който да бъде най-хубавият в България и единственият проектиран по всички изисквания, влезли след членството ни в ЕС, съгласуван с МОСВ и всички други инстанции, допълни кметът.  Така няма да има нужда да ходим по другите градове, за да виждаме животни и вълкът Бисер в Кнежа, допълни кметът.

Тотев призова природозащитниците, които обжалваха строителството на зоопарка да осиновят някои от животните и да се грижат за тях. Градоначалникът припомни, параметрите на съоръжението – 28 хабитата, разположени на 40 дка, 4 пъти ще бъде увеличена общата площ на зоологическата градина. В него ще има лама, камила, рис и други животни.

В проекта са предвидени още пространства за отдих, детска площадка и кафенета, както и голям паркинг, обясни Тотев.

Според него жалбата на екозащитниците, която бе подадена в съда, няма да попречи на строителството, тъй като тя изисква община Пловдив да направи екологична оценка на измененията на Общия устройствен план (ОУП) в района на парк „Отдих и култура“, а това засяга повече Втория гребен канал.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top