Тотев и Каназирева – най-одобрявани за кмет на Пловдив

Иван Тотев, Дани Каназирева и Славчо Атанасов са тримата най-одобрявани политици в Пловдив, очертава се балотаж на кметските избори между Тотев и Каназирева.

Това показват данните от изследване на обществените нагласи осем месеца преди местния вот. Проучването е извършено в края на месец февруари сред 670 пловдивчани, които са представителна извадка на пълнолетно население в града.

Ако изборите се провеждат днес, кметът Иван Тотев може да разчита на подкрепа на между 33 и 41 процента от пловдивчани, които са декларирали, че ще гласуват. Лидерът на „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева получава между 14 и 20 процента, а Славчо Атанасов има одобрението на 12 до 22 процента от анкетираните.

При БСП, Реформаторски блок и Атака са тествани предполагаеми кандидати. Николай Близнаков, агенция „Неохрон”: „Очаквано техният резултат не е много висок, т.е.той е много нисък. Ние сме тествали Георги Търновайлиски от БСП, който с отчитане на всички колебаещи се взима между 3 и 6 процента от гласувалите. Пепа Деведжиева от Реформаторския блок също сме я тествали, но тя е с много нисък резултат-до 1 процент”.

Изследването е паралелно маркетингово, отговаря на всички критерии на изискванията за представителност със стандартните грешки, които се допускат при 50 процентното разпределение. Прилаганата методика отчита процента на колебаещите се, който е голям според Николай Близнаков.

В листата за общински съветници според допитването партия ГЕРБ е с близо 40 процента одобрение, Реформаторския блок разчита на близо 9 процента одобрение. Николай Близнаков: „БСП има между 9 и 13%. „Съюз за Пловдив“ по-малко – от 8 до 13%. ВМРО също е в близки стойности – между 9 и 12 %. „Атака“ и АБВ доближават 2%.

Като най-големи проблеми на Пловдив анкетираните пловдивчани сочат неуредения транспорт, инфраструктурата, немотивираните заеми, които Тотев смята да изтегли, и корупцията по високите етажи на местната власт.

Top