Тотев обмени опит с кмета на белгийски град

Делегация от белгийския град  Бланкенберге е на тридневно посещение в България. Днес кметът на Пловдив Иван Тотев се срещна с кмета на белгийския град Патрик Де Клерк, заместник-кмета Катрин Ван Ръсел, както и президентът на Международния фестивал за пешеходци Вера Де Вахнаер.

Гостите от Бланкенберге предложиха градът ни да представи домакинството на България в ежегодния двудневен фестивал за пешеходци, който тази година се организира за 47-ми път.  Президентът на фестивала Вера Де Вахнаер разказа, че той се организира през първата седмица на май, в който близо 10 000-те участници от 31 държави имат възможност да избират измежду 4 пътеки от по 6 километра, сред които има и предвидени за деца.

„Богатата културна програма заслужено направи Пловдив Европейска столица на културата през 2019. Това ни даде идеи и възможности да променим цели градски зони като квартал „Капана”, Цар Симеоновата градина и да възстановим Пеещите фонтани”, обясни Иван Тотев. Той подчерта, че един от основните приоритети в политиката на Общината са младите хора и тяхното задържане тук.

Кметът заяви, че Пловдив се радва  ежегоден ръст на туристи, привлечени от богатото културно-историческо и археологическо наследство.

Патрик Де Клерк представи накратко своя град, който наброява 20 000 жители и е истинска туристическа атракция. Известен с уникалните морски кейове, места и алеи за почивка и разходка вътре в града, също и с природните паркове с изкуствени езера в непосредствена близост. В Бланкенберге има и доста места за развлечение и за деца, като малък колодрум, картинг писта, морски център с аквариум и терариум. Кметът Патрик Де Клерк посочи, че едни от най-големите събития на града са фолклорният карнавал и парадът на цветята, в който участват предимно жителите на Бланкенберге.

Иван Тотев предложи на белгийския си колега, изградените Младежки центрове в двата града да работят съвместно в посока младежки обмен.

Подобни статии

Top