Тотев: Отделили сме толкова пари, че строителите не могат да ги усвоят

Община Пловдив е отделила толкова средства за ремонти тази година, че дори в момента на изпълнителите им е трудно да ги усвоят, обяви кметът Иван Тотев. Той припомни, че по договор с „Драгиев и ко“ се ремонтират тротоари и асфалтови настилки за 3 млн.лв.

Досега са изразходвани под 1 млн. заради обективни обстоятелства, които пречат на фирмата да може да усвои напълно средствата – посочи градоначалникът.  – Много фирми работят в града на много места, а средствата, които общината е осигурила са дори вече над възможностите на местните фирми да работят, допълни той.

Кметът съобщи, че предстои надграждане на проекта за велоалеите, тъй като по него тротоарите се изграждат донякъде. И даде пример:

Ако имаш един тротоар – първо се асфалтира велоалеята, после още 50 см, които са към велоалеите и остава стар асфалт. На снимките, които са ми изпратили много хора, не изглежда добре, така че там ще финансираме довършването с договора на „Драгиев и ко“. Това е така, защото проектът е финансиран само до тази фаза. Но сега с договора, който имаме за 3 млн.лв.  за тротоарни и асфалтови настилки с „Драгиев и ко“, ще започнем да надграждаме този проект, така че да може там, където имаме велоалеи и имаме тротоар, който е до половина или някаква част от него се засяга от велоалеята и се реконструира, да може целият да бъде завършен. Първите такива отсечки ще бъдат в “ Тракия“, там има асфалтови тротоари, които ще бъдат дофинансирани със средства по договора с „Драгиев и ко“.

По подобен начин ще бъдат обследвани и направени тротоарите с велоалеи и в другите квартали. Но все пак е невъзможно да се направят 48 км нова тротоарна мрежа, допълни Тотев. Той посочи, че там, където строителите са развалили тротоарите, ще си ги оправят. И съобщи, че освен в „Тракия“, тази година асфалтови тротоари ще бъдат направени и в други райони – основно в „Северен“ и по-малко в „Централен“ и „Южен“.

Интересен ще бъде проектът на велоалеите на бул. „Мария Луиза“. Там едната лента от пътното платно ще отпадне изцяло, велоалеята ще влезе долу в лентата на булеварда, ще бъдат изградени и успоредни паркоместа, обясни кметът.

 

Подобни статии

Top