Тотев: Пловдив ще има най-модерната почистваща техника в България - DC news

Тотев: Пловдив ще има най-модерната почистваща техника в България

Кога и кои улици ще мият в Пловдив от понеделник

„Ще бъдем лидери в сферата на почистването и вторите ще са далеч зад нас“.  В това е повече от сигурен кметът Иван Тотев, според който до две седмици ще бъде подписан договорът с новия стар подизпълнител на ОП „Чистота“ – КМД.  По думите му Пловдив ще има най-новата и модерна техника в цяла България, тъй като минималното изискване за всички почистващи автомобили е евро 5. В момента тече срокът за обжалване на обществената поръчка на стойност около 40 милиона лева.

От 15 ноември започват зимните дежурства на комуналните дружества в Пловдив, съобщи градоначалникът. Драстично ще бъде намален броят на снегопочистващите машини. Те няма да бъдат вече 132, а доста по-малко. Според кмета КМД ще работи с 65 машини и, както досега ще почиства петте района на Пловдив – „Източен“, „Западен“, „Тракия“, „Северен“ и „Централен“.  Цената за зимно дежурство не се променя.

„Смятаме, че само от бюджета на общината това ще икономисва по 500 хиляди лева на сезон“, посочи Тотев.

До началото на следващата година се очаква в употреба да влязат и новите сметовози, които вдигат доста по-малко шум от досегашните сметоизвозващи машини.

„Пловдивчани ще забравят вече шума, чукането, тракането, което ни будеше всички, включително и мен, в 5:30 минаваха зад нас по „Славянска“ и Иван Стоянов много си го е отнасял сутрин в 5:30 като се събудя“, доволно потри ръце кметът.

Той припомни, че освен сметовозите, Община Пловдив закупи още 2 миячни и  2 метачни машини на обща стойност 2 милиона и 100 хиляди лева.

 

Подобни статии

Top