Тотев посети Бачковския манастир ден преди Успение Богородично (СНИМКИ)

???????????????????????????????

Подготовката за големия християнски празник  Успение Богородично в Бачковския манастир вече е към края си. Ден преди празника градоначалникът на Пловдив Иван Тотев също бе в светата обител, видя репортер на DCNEWS.

Монтирани са сенници и хладилници с безплатна минерална вода, осигурен е постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана.

Празненствата започват още тази вечер в 19 часа с малка вечерня, а началото на всенощното бдение е от 21 часа. По време на вечернята ще се прочете молебният канон на Пресвета Богородица пред чудотворната икона на Бачковския манастир.

Около полунощ ще бъде отслужено опелото на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие, предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на чудотворната икона.

Пред портите на светата обител ще се отслужи молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ, след което литията се връща в храма.

Около 4 часа сутринта на 15 август ще започне светата литургия за големия християнски празник. След нея, към 7 часа, ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник.

В 12 часа навръх Голяма Богородица ще бъде осветен курбанът, който вече е традиционен. За него утре готвят към 200 кг агнешко, което ще бъде раздадено на богомолците.

Храмът и манастирът ще бъдат отворени от сутринта на днешния ден до вечерта на 15 август, така че всички вярващи да могат да се помолят за здраве и благоденствие.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top