Тотев прави първа копка на младежки център до Гребната база

Стартира строителството на нов младежки център в Пловдив.  Първа копка на мащабния проект ще направи днес кметът Иван Тотев. На церемонията ще бъдат също ресорният му заместник Петър Зехтински и кметът на район „Централен“ Георги Титюков, който е ръководител на проекта.

Младежкият център ще бъде на ул. „Ясна поляна“ в парк „Отдих и култура“. Той се изгражда по спечелен от общината проект, финансиран по Програма „Деца и младежи в риск” от Европейското икономическо пространство.

Общата стойност на проекта е 1 147 009 евро (2 243 320 лв.), като помощта е изцяло безвъзмездна. Целта е да се създаде младежки център чрез изграждане на подходяща инфраструктура и въвеждане на услуги за младежи в риск или неравностойно положение на възраст между 15 и 29 години, който да отговаря на изискванията за получаване на Знак за качество – съвременен стандарт на Съвета на Европа. Там те ще имат възможността да участват в международни младежки обмени, доброволчески инициативи, неформални обучения, клубове по интереси и кръгли маси.

Проектът се осъществява с подкрепата на Националния алианс за работа с доброволци (НАРД), ангажирана в работата с младежи в риск, както и организирането на младежки доброволчески инициативи, обучения и мероприятия. Партньори по проекта са и норвежкия изследователски институт Agderforskning AS.

Младежкият център трябва да бъде изграден до 30 април 2016 г. Той ще бъде триетажна сграда, в която ще има блок за настаняване с 14 стаи и 35 легла. Предвиден е също лекарски кабинет, столова, административна част и образователен център с библиотека, конферентна и компютърна зали. Ще има открит паркинг с 47 паркоместа, а в района се проектира спортен комплекс на площ от 8 дка с три игрища за минифутбол, две за баскетбол и едно за волейбол, лекоатлетическа писта и фитнес на открито.

Снимка: stroitelstvo.info

 

Подобни статии

Top