Тотев: През 2019-та Пловдив ще бъде абсолютно различен

Градът ще бъде абсолютно разбличен през 2019

Пловдив ще стане Европейска столица на културата с реновиран централен площад, подчинен на изцяло нова концепция. Двата проекта вече са здраво обвързани, обяви кметът Иван Тотев, след като изрази огромното си задоволство от успешния завършек на 3-годишната кампания. Новата визия на площада влиза на сесията на Общинския съвет в четвъртък, но за този проект няма да се бърза, категоричен бе Тотев.

През 2019-та година, Пловдив ще бъде абсолютно различен град. До момента, в който стане европейска столица на културата, той напълно ще се преобрази. Администрацията има стриктен план, разработен по години. Първият квартал на изкуствата „Капана“, остров Адата, тютюневите складове и още много други проекти ще засегнат облика на всеки един квартал и всяка точка от града. Но венецът на всички промени ще бъде площад „Централен“.

В сряда Експертен съвет ще определи победителя в конкурса за архитектурен проект. В четвъртък, на сесията на Общинския съвет, бъдещата визия на площада ще стане известна. Следват около 5 месеца за технически проект, а първата копка се очаква през пролетта на 2016 година. Това е проект, по който няма да се бърза, категоричен бе кметът. Той няма опасения по финансирането. Новият площад ще се строи със средства от три места – по Оперативна програма „Развитие на регионите“, целево от републиканския бюджет и с пари на общината.

 

Подобни статии

Top