Тотев разясни в Окаяма как се става Европейска столица на културата - DC news

Тотев разясни в Окаяма как се става Европейска столица на културата

Как се стига до титлата Европейска столица на културата разясни на форум в японския Образователен институт КАКЕ кметът на Пловдив Иван Тотев. Градоначалникът изнесе лекция „По пътя към Европейска столица на културата – град с историческо наследство от различни цивилизации, премесено с разнообразие от различни етнически култури, религии, традции“, темата на която бе избрана лично от организаторите от побратимения с Пловдив град.

Японските домакини обясниха, че наскоро са прочели за това, че градът ни има една от най-дългите пешеходни зони в Европа. Те бяха впечатлени от написаното в авторитетното издание Lonely Planet, че Пловдив е шестият град в света, които задължително трябва да бъде посетен през 2015 година.

Освен студентите в пълната зала на Образователен институт КАКЕ присъстваха и много граждани на Окаяма. След лекцията те се срещнаха с кмета Иван Тотев и споделиха своите спомени от посещението си в Пловдив. Някои от тях носеха лични албуми със снимки отпреди 40-години, когато първите делегации от побратимения Окаяма са посетили града ни.

Кметът Иван Тотев и водената от него делегация са на посещение в Окаяма по покана на кмета Масао Омори, а поводът е 42-та годишнина от побратимяването на двата града, както и участие в церемонията за откриване на Световната конференция на ЮНЕСКО за образование за устойчиво развитие.

От снимки в личния профил на Тотев във Фейсбук се вижда, че той успешно се запознава и с местните традиции. „“Хагами бираки“ – Традицията на разбиването на бурето със саке е на 400 г. и символизира предстоящите успехи. Със специални дървени черпаци сакето се налива в квадратни дървени чашки.“, посочва градоначалникът в профила си. Той прилага и снимка, на която  заедно със зам.-председателя на Общинския съвет Радослава Ташкова и японските му домакини се опитват да спазят древната японска традиция.

Снимка: Facebook

Подобни статии

Top