Тотев: Реваншът между Кличко и Кобрата да е на Колодрума (СНИМКИ)

Строителството на Колодрума

Надявам се реваншът между Кличко и Кобрата да е на „Колодрума“ догодина.  Това заяви кметът Иван Тотев, който днес инспектира многофункционалната зала на Асеновградско шосе.  По думите му до лятото на следващата година залата трябва да бъде готова и да приеме първите международни срещи. Огромното спортно съоръжение, чието строителство е на финала си,  ще може да приеме европейски и световни първенства в 28 вида спорт.

„Факт е, че вече сме на финалната права и можем с увереност да кажем, че през следващата година ще имаме и акт 16.“, коментира Тотев.

В момента се монтират инсталациите за топло и студено и вкарване на свеж въздух в залата. Те минават под седалките, през сервизни помещения, зали и др. Първоначално тази система трябваше да бъде захранвана от чилъри, но след договор с EVN, охлаждането и отоплението ще бъдат с централно захранване, съобщи зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски. Това е наложило и препроектиране на системите.

Досега в строителството са вложени общо 17,5 млн. лв. Толкова са получени от държавата по договора с фирмата-изпълнител „Главболгарстрой“ /„ГБС – Пловдив” АД/, който е за 28,8 млн. лв. Цялото строителство ще достигне до 36 млн. лв. с ДДС. Предстои довършването на всички вътрешни инсталации

10 млн. лв. е поискала общината за довършването на колодрума от Министерство на финансите. Очаква се парите да бъдат заложени в републиканския бюджет за следващата година. Те обаче ще бъдат достатъчни само за дейностите до Акт 15. За да получим Акт 16 ще трябва да монтираме допълнително акустичните и телевизионни системи, видеонаблюдението и видеосистемите, както и част от системата за лед, допълни Кацарски.

Подземният паркинг на залата е с капацитет за 330 автомобила. Предстои ооколо залата да бъдат проектирани и изградени още паркинги с около 500 паркоместа, съобщи Кацарски. Още няма калкулация колко ще струва. Около 36 милиона ще струват всички дейности до цялостното завършване на обекта.

Най-късно до пролетта ще бъде положен и втори пласт на асфалта върху пътната връзка от залата до Асеновградско шосе, посочи Тотев. Той съобщи, че до края на годината ще бъдат актувани дейности за 500 хиляди лева, които ще бъдат предоставени на финансовото министерство за разплащане с изпълнителите.

Градоначалникът допълни, че ще настоява финансовото ведомство да отпусне и 1,6 млн. лв. колоездачната писта. Тя ще бъде изработена от специално дърво, обясни кметът.

Тотев се разходи из вътрешността на залата, огледа седалките и слезе до арената. Заедно с него бяха също председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов и ресорният зам.-кмет Димитър Кацарски.

Подобни статии

Top