Тотев се подигра с журналисти след срещата за училищата (СНИМКИ И ВИДЕО)

Кметът Иван Тотев се подигра с журналистите, след като излезе от срещата за сливането на двете училища в Пловдив – ОУ „Душо Хаджидеков“ и НУ„Георги Бенковски“ на среща, която се проведе при областния управител. Както DCNEWS вече съобщи, срещата се проведе рано тази сутрин и продължи час и половина, но бе при закрити за медиите врати. Повече вижте ТУК!

След излизането си от областна администрация журналисти попитаха градоначалника какъв е бил резултатът от преговорите с родителите.

Той отговори, че ги е поканил в 10.00 ч. да отидат на бул. „Васил Априлов“, да направят молебен, да пуснат движението и да се помолят за безаварийно минаване по булеварда.

В крайна сметка градоначалникът обясни по-сериозно, че се е разбрал новината за срещата да излезе от прессъобщение на областната администрация. Накрая все пак каза, че са постигнали пълно съгласие с родителите и че училищата все пак ще бъдат слети.

Припомняме, че срещата се проведе по инициатива на  родителите на деца от училищата „Душо Хаджидеков“ и „Георги Бенковски“. Тя бе организирана от областния управител Здравко Димитров.

На нея родителите изказали притесненията си, че взетото на сесията на 17 май решение за сливане ги смущава, защото не са наясно с механизмите, по които ще бъде извършено то и как ще се променят условията, при които ще се обучават децата им през следващата учебна година, а това неминуемо води до напрежение.

На родителите градоначалникът е казал, че ще се направи единно управление на двете училища, а сградите ще останат за ползване, както до момента. Новото училище, получено в резултат от сливането, ще даде възможност на родителите, които искат да има целодневно обучение на техните деца, да ползват сградата на училище „Георги Бенковски“.

Това може да стане от следващата учебна година, когато ще бъдат разкрити нови паралелки за целодневно обучение. Ще бъдат разкрити и подготвителни паралелки за децата от предучилищна възраст. За всички останали деца, които да момента учат в двете училища няма да има промени.

Родителите поискаха писмена гаранция, че децата няма да бъдат местени произволно в която и да е от двете сгради без тяхното съгласие. Иван Тотев обеща, че ще гарантира за това и обеща, че ще изпрати писмо през следващата седмица, с което да информира директорите на училищата за взетото решение.

Родителите заявиха, че ако получат писмени гаранции, че децата им ще могат да се обучават както и до сега от 1 до 7 клас в същото училище, ще оттеглят жалбата, подадена до Административния съд и Областна администрация.

Ето какво още казаха родителите, след излизане от срещата.

Подобни статии

Top