Трагик или комик, актьорът е преди всичко Човек (СНИМКИ)

IMG_4062

Актьорът е свързан с политиката и обществото, в него бушуват силни страсти, а животът му минава в безкрайно пътуване до затънтени градове, евтитни хотели и лоша храна заради няколко часа щастие на сцената. Но на първо място и преди всичко актьорът е човек, а трагиката има толкова измерения, колкото съзнанието позволи.

В това ще се убедят всички, които тази вечер ще имат удоволствието да присъстват на премиерата на моноспектакъла на Стефан Попов „АЗ, АКТЬОРЪТ? Брат ми уби президента“. Навръх Световния ден на театъра Пловдивския театър ще постави изключителната пиесата на Камерна сцена.

Специално за премиерата тази вечер от САЩ пристигна Родни Лий Роджърс, авторът на текста. Оригиналното заглавие на спектакъла е „Аз, трагикът“, но екипът решава да го промени и българският вариант е „Аз, актьорът?“. Да, има и въпросителен знак накрая, и това също не е случайно. „При мен винаги го има елементът на изненадата, а питанката винаги предполага, че тзрителят рябва да се очаква провокация“, обясни Петър Карапетков.

В театъра е сложно и винаги има опасност да стане още по-сложно, тъй като тук творят хора със сериозна чувствителност. Да си актьор е най-хубавото нещо на света и е жалко, че толкова малко хора го умеят и разбират, сподели режисьорът, който вече 25 години живее и работи в Америка. Моноспектакълът е причината той да се върне при верните си приятели в Пловдивския театър и да подари на публиката непознато досега преживяване.

Той сподели, че спектакълът е единственият в света до този момент, който съдържа пет Хамлетови монолога, както и един от сонетите на гения. Пиесата представя биографичен разказ за живота на Едуин Бут – изключителен шекспиров актьор, който някои театрални критици считат за най-добрия на 19 век. В историята Едуин Бут остава не само с актьорските си постижения, а и с етикета „братът на убиеца на Президента Линкълн“ – Джон Уилкс Бут.

„Нагаждах пиянството си според ролите“ – тази ключова реплика обобщава голяма част от живота на Бут. След като изиграва над 100 пъти Хамлет, той намира спасение от умората и огромните емоции в алкохола. Спасение, но само временно – по време на най-големите си кризи, под влияние на алкохола, Бут се превъплъщава в ролите отново и отново до пълно изтощение.

Стефан Попов сподели, че работният процес е бил много труден поради липсата на време, но е изключително доволен от ролята си. „Когато директорът Кръстьо Кръстев ме извика през февруари, аз си помислих, че е дошъл моментът за уволнение“, пошегува се актьорът. „Всъщност той ме свърза с Петър Карапетков, който ми направи най-скъпия подарък точно на рождения ми ден – 28 февруари“, не скри вълнението си Стефан.

След като творческият екип разказа как се е родила идеята за „Аз, актьорът?“ и представянето на кратък откъс от  спектакъла директорът на Драмата Кръстьо Кръстев заяви: „Сега вече разбирам защо Америка е велика държава!“ Много просто – управниците й гледат театър“.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top