Традиционни занаяти в Етнографския музей за Еньовден

Деветата Седмица на традиционните занаяти ще се проведе от днес до 28 юни в пловдивския Етнографски музей. За поредна година през последната седмица на месец юни в двора на музея ще се съберат майстори-занаятчии от цялата страна. Сред цъфнали рози, каменни зидове и възрожденска архитектура ще бъдат представени традиционни занаяти, оживели до днес.

Акцент в програмата тази година са занаятчийските работилници, където всеки желаещ може да направи своите първи стъпки в избран от него занаят под вещото ръководство на майстор. Ще наблегнем и на занаятчийските атракции, за да се усетим като част от очарованието на старата Пловдивска чаршия.

Всеки ден от седмицата майсторите ще показват своите умения в двора на къща Куюмджиоглу. Грънчарското колело ще се върти и совалката на стана няма да спира да снове. Всеки ще може да изработи накит, да сътвори съд, да изтъче шарена черга, да си измайстори дървена лъжица и да отнесе за спомен вкъщи хубав дар.

На Еньовден организаторите организират празник, по време на който ще се вият традиционните венци и ще бъдат наречени китки, по които Еньовата буля ще гадае на присъстващите. По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци и ще се вият кръшни хора между чемширите в двора.

В същото време музеят организира и поредния фотопленер „Улови занаята: Майстор на обектива”. Институцията кани фотолюбители и професионалисти да участват във вече традиционен фотоконкурс „Улови занаята”, който тази година се провежда под мотото: „Майстор на обектива”. За втора поредна година по време на IX-тото издание на Седмицата на традиционните занаяти от 22 до 28 юни 2015 г. най-смелите фотографи ще се борят за приза „Майстор на обектива” в двора на Регионален етнографски музей – Пловдив.

На 29 юни 2015 г. компетентно жури ще определи фотографиите, които ще участват в представителна изложба. За първите три места са предвидени награди, които ще бъдат връчени на 29 юни 2015 г. от 12.00 ч. в двора на Етнографския музей.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top