Тракийското дружество в Асеновград с нов председател

Тракийското дружество в Асеновград има нов председател, научи DCNEWS.  Ръководната длъжност се поема от дългогодишния директор на ОДК „Васил Левски” Георги Анастасов.

Грижа за децата и привличане на младите хора към организацията, както и учредяване на дамска секция към структурата са приоритетите, за които ще работи новото ръководство. „Ние ще продължим да отстояваме интересите на тракийците и техните наследници”, посочи Анастасов.

Като доказателство още тази събота организацията ще отбележи с голям концерт Деня на Тракия. Наследници на бежанци от Беломорска и Източна Тракия, членове на Тракийското дружество, гости и приятели ще се съберат на празника на съхранената родова памет. На сцената в центъра на града ще излязат фолклорен ансамбъл „Капитан Петко войвода” и детска формация „Станимаклийче”. Ще бъдат поднесени и цветя пред паметника на капитан Петко войвода в града.

На този ден през 1913 година Българската армия превзема Одринската крепост. Победата в битката донася свободата на тракийските българи. От 20-те години на ХХ-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Подобни статии

Top