„Тракия“ – от „квартал-спалня“ до атрактивна градска среда

Близо 75-80% от жителите на район „Тракия“ са доволни от градската среда в квартала. Това става ясно от социологическо проучване, проведено в рамките на предстоящия архитектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK 2016. Изследването е проведено от 40 доброволци сред 500 души от квартала.

Според авторите му тези хора са щастливи от мястото, където живеят и не искат да го променят. Две трети от доволните жители на „Тракия“ се включват в акции за промяна на визията му, става ясно още от изследването. Резултатите от него ще бъдат публикувани и оповестени официално по време на архитектурния фестивал.

Тази година ONE ARCHITECTURE WEEK ще се фокусира върху начините, по които граждните участват в създаването на градска среда. Той ще премине под надслов „ДЕЙСТВИЕ! Полезни практики от панелните квартали“, като целта е да се надскочи класическия фестивален формат.

За първа година, откакто е в Пловдив, фестът ще се проведе в краен квартал, като мястото този път ще бъде голямото хале на бивш супермаркет. В него ще бъде експонирана и традиционната изложба на фестивала, куратор на която тази година ще бъде американката Мегън Луенбърг. Тя е и един от инициаторите на тазгодишната тема на архитектурния форум.

Припомняме, че миналата година Мегън направи проучване как са се променили панелките в Пловдив и какви социални взаимоотношения създават обитателите им.

Американка изследва панелките в „Тракия“ (СНИМКИ)

Как се е  променил кварталът от 70-те години до днес и какви намеси могат да бъдат направени в него, ще търсят и организаторите на архитектурния фестивал с помощта на кметската управа в „Тракия“.

В „Тракия“ живеят над 65 хиляди души. Тук кипи живот  и от „квартал-спалня“ той се е превърнал в атрактивна градска среда, смятат организаторите от ЕДНО.

Подобни статии

Top