„Тракия“  празнува, започва и ONE ARCHITECTURE WEEK - DC news

„Тракия“  празнува, започва и ONE ARCHITECTURE WEEK

Район Тракия празнува в четвъртък

Богата програма за празника на „Тракия“ гарантират от местната администрация днес. Вече пета поредна година  на територията на района традиционно се организират концерти и забавления.

Програмата включва разходка с балон, концерти с песни, танци, хора и веселби за всички, хора и веселби.

В същото време от днес започва и фестивалът ONE ARCHITECTURE WEEK 2016, който е част от официалната програма за Деня на „Тракия“.

Деветото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда – One Architecture Week, ще бъде официално открито в Деня на Тракия – инициатива на Район Тракия в Пловдив, която ще премине в музикални, културни и спортни събития. В панелния квартал ще се случва цялата програма на One Architecture Week – от 30 септември до 9 октомври. Мотото на фестивала е “Действие. Полезни практики от панелните квартали”.

Централната тема на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 е променящата енергия на гражданското участие във формирането на градската среда – как жителите на един панелен квартал са се намесвали през годините и са променили характера на квартала, как тяхното участие го прави жив и не-статичен. Темата се интерпретира чрез проучване на Тракия, изложба за Тракия “Живи пространства”, намеси в градска среда и форум с участието на лектори от цял свят. Куратори на фестивала са румънското studioBASAR, които са интересни с работата си в панелни квартали в Румъния.

Най-важният инструмент, чрез който фестивалът показва как може да бъде използвано гражданското участие, е Намеса 1-2-3. Тя се роди след многократни срещи с гражданите през лятото, за да се дефинира какво има нужда да се случи в празното пространство между трите блока. От седмица там работят доброволци, жители на трите блока и архитекти от България, Австрия, Франция, България и Полша за изграждането на детска площадка, платформа за фитнес и място за правене на конфитюри.

Основната изложба на фестивала е „Живи пространства“, с куратор Меган Луенбърг – американка, която живее в Тракия и изследва жителите му вече повече от година.

Форумът във втория уикенд на фестивала ще даде подиум на 16 лектори от 3 континента, които ще разкажат за световният си опит във въвличането на граждани в измислянето и поддръжката на градска среда. Ян Геел от Дания, Момойо Каиджима от Япония, Меглена Златкова от България и Мишел Провоуст от Холандия са някои от най-ярките имена в програмата на Форума. Тази година Форумът ще не в един, а в два дни.

Подобни статии

Top