Трансплантират човешка глава в Китай

глава

Първата в историята трансплантация на човешка глава от едно тяло на друго е насрочена за края на 2017 г. Подготовката за сложната и противоречива процедура вече е започнала – избран е екипът, мястото и пациентът, съобщава британското списание „Индипендънт“.

Водещият хирург е италианецът Серджо Канаверо. Той е уверен в подхода, който е избрал и смята задачата за постижима с 36-часова операция. Процедурата ще струва 11 милиона долара.

По информация на АФП екипът, който ще изпълни транспалнтацията, се състои предимно от китайски хирурзи, а операционната ще бъде някъде в Китай.

Китай отдавна е остро критикувана заради практиката си да ползва органите на екзекутирани затворници без позволонието на близките им и на тях самите. Заради голямата численост на населението и слабото донорство там, нелегалната търговия с органи е процъфтяващ бизнес.

Футуристичната идея на Канаверо понесе много критики и скептицизъм, че изобщо ще се състои. След като обаче беше обявен екипът, вероятната дата и локацията общественият дебат се насочи към моралния аспект. За да оцелее главата на единия пациент върху тялото на втори, вторият трябва да умре.

Критиците са убедени, че дори да оцелее първият, ще го сполети „нещо много по-лошо от смъртта“ след толкова тежка операция.

Пациентът, чиято глава ще бъде трансплантирана на чуждо тяло, е руснакът Валери Спиридонов. Той страда от рядко генетично заболяване, която с течение на времето унищожава мускулите му. Планът е след операцията той да бъде поставен в едномесечна кома, в която да му се инжектират разтвори, така че мозъкът му да понесе стреса от процедурата.

Тъй като трансплантацията е без прецедент, специалистите нямат представа какъв ще е Спиридонов, ако някога се събуди. Досега са правени опити само с маймуни и кучета. Екипът на Канаверо уверява, че няма да изпълни операцията, ако установи, че е невъзможна, но засега са оптимисти.

Италианският хирург от своя страна казва, че това е само първата стъпка от плана му – да постигне безсмъртието.

Източник: http://cross.bg
DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top