Тренировъчен полет на МиГ-29 в авиобаза „Граф Игнатиево“

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще присъства днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ на тренировъчен полет на самолет МиГ-29 с двигател по Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Полша, относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29.

Mинистър-председателят Бойко Борисов също е поканен да наблюдава тренировъчния полет. Той се провежда в рамките на съвместната летателна тренировка  “Тракийски гръм 16” с участието на 74-та ескадрила от състава на Военновъздушните сили на САЩ, базирана в авиобаза Мууди, щата Джорджия, на която авиобаза „Граф Игнатиево“ е домакин.

Тренировката се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2016 г. Предвижда се тренировъчни полети да се изпълняват до 25 март 2016 г. след пребазирането на 7 американски самолета „A-10-Thunderbolt“ на гостуващата от САЩ ескадрила.

От българска страна участват самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.

Основните цели са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на летателната и тактическа подготовка на личния състав, както и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване  и поддръжка на гостуващи формирования.

По време на летателната тренировка ще се изпълняват задачи в пълния спектър на подготовките, водени от родовете войски от Военновъздушните сили.

Снимка: pan.bg

Подобни статии

Top