Триатлонът – спорт „три в едно”

Плуване, колоездене, бягане. Три различни спорта, съчетани в една дисциплина – триатлон. Подобряваш собствени времена, съчетаваш умения за справяне с различни трасета и всичко това се случва за не повече от час.

„Труден спорт, но има разнообразие”, казва Христо Йовев, най-добрият състезател по триатлон в Асеновград. Вече десет години той тренира и се явява на престижни национални и международни надпревари.

Само преди дни се завърна от участие на Европейското първенство в Бургас. Там зае престижното 13 място в състезанието за Европейската купа по триатлон за младежи и девойки. В Бургас Христо преплува 750 метра в морето, измина 20 километра с колелото и пробяга 5 километра по крайморската алея. „ Не е като да стартираш и финишираш в един спорт”, смее се Христо.

„ Нужни са бърза реакция и концентрация, за да се справиш, защото състезанието протича в рамките на не повече от час, но преодоляваш различни трасета.” Признава, че сега набляга най-много на леката атлетика, защото там се решава изходът от едно състезание. „Нужна е сила, която трябва да разпределиш, за да ти стигне до края на бягането, а последните метри са решаващи”, разказва ми Христо.

Наставник в тренировките му е Мариан Велев, но от три години се състезава за пловдивски клуб. Казва ми го със съжаление, но не иска да ми сподели причините за това решение….Не настоявам! Сещам се, обаче, че трудно се спортува през зимата в Асеновград, защото няма закрит басейн, няма и обособени места за каране на колело.

„Спортът изисква първо да се отделя много време. Един професионален състезател по триатлон работи в рамките на 5-6 часа дневно, за да може да подготви трите спорта. За да участва състезател на световно и на европейско първенство, трябва да има определено ниво, за да може да завърши едно състезание.”

 

Въпреки усилените тренировки Христо не изоставя училището. Той е приет в ПГ „Иван Асен II” и учи елекронна търговия. От години обаче свързва лятото с много работа и участия по състезания. Целта му е да влезе в големия спорт, в групата на мъжете. Тази неделя  предстои Държавното първенство на Гребната база в Пловдив. После ще пътува до Унгария, Германия, до съседните ни Турция и Румъния.

 

Подобни статии

Top