Тридневен открит празник на книгата в Пловдив (СНИМКИ)

11692991_10200659954456856_1317497304_n

Празник на четенето и истински книжен маратон започна днес в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Малки и вече пораснали деца имат възможността три дни подред да разгледат, изберат и прочетат любими издания на открито в рамките на Лятната читалня около Пеещите фонтани.

Част от доброволците, които се включиха в инициативата, помагаха на най-малките и ги учеха да разпознават буквите, докато останалите привличаха преминаващите пловдивчани да се включат в избора на любима книга и да почетат на открито.

Всеки един от участниците в лятната читалня получава своя персонална „бинго“ карта, върху която събира печати за всяко преминато предизвикателство. Една от най-трудните, но забавни задачи бе да се научат няколко различни скоропоговорки за кратко време, след което да се възпроизведат без грешка.

Когато участникът събере всички печати получава и специална награда, осигурена от издателствата, които подкрепят инициативата.

Още в началото на Лятната читалня, започнаха и състезанията, чиято цел е чрез играта, малчуганите по-лесно да възприемат четенето и да не го приемат като задължение, а като приятно занимание. Някои от децата чистосърдечно признаха, че предпочитат филмите по телевизията, но след като видяха разнообразието от цветни книжки, побързаха да се наредят по-напред, за да не изпуснат надпреварата.

Участниците бяха разделени на два отбора – момичета срещу момчета, като целта беше за възможно най-кратко време да открият петте въпроса, скрити в тревната площ около Пеещите фонтани и да отговорят правилно. „Победителите получават правото да нацелуват победените,“ пошегуваха се организаторите и допълниха, че всъщност победители са всички, тъй като ще научат много интересни неща за любимите си герои, а накрая ще получат и награди.

Читалнята на открито ще бъде отворена за всички до 3 юли включително, когато се очаква да пристигне и  председателят на съвета на фондация “Детски книги” Вал Стоева, която ще поведе малчуганите на пътешествие в света на приказните герои, а за родителите ще има специални съвети как да накарат подрастващите истински да заобичат книгите.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top