Тримата обвинени за пренос на 1,5 кг хероин остават в ареста

Гюлхан Исмаил, Боян Ангелов и Лили Строгова остават в ареста. Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата подсъдими.

Заседанието започна с 45-минутно закъснение, защото новите служебни защитници на подсъдимите трябваше да се запознаят с материалите по делото. В хода на заседанието адвокатът на Лили Строгова предостави пред съда етапна епикриза на своя клиент, според която 62-годишната жена страда от редица заболявания.

Прокурорът по делото оспори истинността на документа с мотива, че той е издаден днес, часове преди началото на делото, докато Строгова се е намирала в ареста. Държавното обвинение поиска спрямо тримата задържани съдът да вземе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът изслуша версите на тримата подсъдими. Първо думата бе дадена на Гюлхан Исмаил. Жената, която е с двойно гражданство – турско и българско, твърди,че идва в България само за да играе комар. Най-често посещавала казината и игралните зали в  Свиленград.

Гюлхан твърди още, че по настояване на другия подсъдим Боян Ангелов, който също живее в Чорлу, е отишла с него в София и са отседнали в една и съща хотелска стая. Мъжът заявил на съгражданката си, че в столицата има още повече казина, където може да пробва късмета си.

Версията на Боян Ангелов е, че докато се разкарвал около хотела срещнал сирийски гражданин на име Махмут, той помолил подсъдимия да вземе чантата, в която по-късно е открит хероинът, и да я занесе на Лили Строгова. Без да попита какво има в чантата мъжът прибрал сака в хотелската стая.

Ангелов се познавал отпреди с Лили Строгова и след пристигането си в Пловдив двамата се срещнали. Докато се прегръщали и целували, органите на реда ги заловили. В сака открили 1,5 кг хероин. В момента се извършва оценка на количеството наркотик, за да се изчисли пазарната му стойност.

В крайна сметка Окръжният съд наложи на тримата обвиняеми най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Тя може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд.

Законът предвижда за подобен вид престъпления наказание от 2 до 8 години лишавне от свобода, както и глоба в размер от 5 000 до 20 000 лв.

Подобни статии

Top