Трима полицаи са пострадали по време на плейофа

Президентът на БФС Георги Иванов осъди проявите на насилие на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948

Трима полицаи са пострадали по време на мача на стадион „Васил Левски“ вчера, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти. Той подчерта, че двама от тях, след като им е била оказана медицинска помощ, са се върнали отново на мястото на инцидента, за да оказват съдействие на своите колеги, тъй като единият е и началник на специализираните полицейски сили. Третото момче е пострадало в областта на коляното, наложили са се три шева, каза още Стоянов.

Задържани са петима лица и е образувано досъдебно производство. И към момента колегите работят, както по линия на футболното хулиганство, така и оперативни работници, които ще изяснят цялата ситуация и ще подведем лицата под отговорност, допълни служебният министър. 

Няма информация за пострадали фенове, каза още Стоянов.

Той обясни, че МВР е имало ангажимент към гостуващата публика, а домакините е трябвало да осигурят охраната на събитието чрез техните охранителни фирми и стюарди. След като от полицията виждат, че стюардите и охранителната фирма не могат да се справят, тогава са се намесили и благодарение на тяхната професионална и бърза реакция няма тежко пострадали и ситуацията е овладяна максимално бързо, заяви още Стоянов.

Плейофният двубой за класиране в Лигата на конференциите между ЦСКА-София и ЦСКА 1948 вчера беше прекъснат в 88-ата минута заради нахлуване на фенове на ЦСКА на терена. След намесата на полицията, мачът беше доигран същата вечер.

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов излезе с официална позиция, в която осъжда инцидентите.

„Като президент на Българския футболен съюз осъждам категорично всякакви прояви на футболно хулиганство, последните от които доведоха до инцидентите и грозните сцени, разиграли се в петък вечер на Националния стадион „Васил Левски“ в края на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948! Призовавам институциите и съответните компетентни органи да вземат възможно най-крути мерки за справянето с проблема с футболното хулиганство. Както неведнъж съм подчертавал, ако не се предприемат незабавни и категорични действия, последствията може да бъдат фатални“, се казва в изявлението.

„За пореден път се видя, че сигурността на зрителите по трибуните, а и на всички участници във футболните срещи не може да бъде гарантирана от частни охранителни фирми. Също така това е пореден случай, в който даден футболен клуб страда заради хулигански прояви на някои свои фенове. Като ръководител на Българския футболен съюз имам пълна готовност да участвам в дискусия със съответните държавни органи относно безкомпромисните мерки, които да бъдат приложени във възможно най-кратки срокове. Проблемът, пред който сме изправени, може да бъде решен само и единствено чрез пълноценно взаимодействие между БФС и институциите“, завършва президентът на БФС Георги Иванов. 

Източник: БТА