Трима са следовниците на народните будители в Пловдив (СНИМКИ)

12191447_10203727716751798_3636932591912108019_n

Скулпторът Цвятко Сиромашки, художникът Матей Матеев и физикът проф. Никола Балабанов получиха званието „Следовник на народните будители“ на тържествена церемония в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Призът се връчва всяка година в навечерието на Деня на народните будители от сдружение „Мемориал на духовността“ на заслужил пловдивчанин, известен със своя труд и творчество на полето на духовността.

Новите носители на престижното звание са наградени за приноса и дългогодишния им творчески път в областта на изобразителното изкуство, скулптура и монумент, наука и литература и за утвърждаването на Пловдив като световен и европейски културен център.

През годините носители на титлата са били личности като професор Радка Колева, журналистите Георги Райчевски, Евгений Тодоров, музикантите професор Асен Диамандиев, Анастас Маринкев, просветните дейци Божана Апостолова, професор Огнян Сапарев, доцент Кирчо Атанасов, бизнесменът Любозар Фратев и театроведът Пенка Калинкова, академик Стойков, издателя Стою Вартоломеев, Стефан Шивачев.

Снимки: Пенка Калинкова

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top