Трима със званието „Следовник на народинте будители“ тази година

В навечерието на Деня на народните будители, сдружение „Мемориал на духовността“ ще обяви  номинираните за званието „Следовник на народните будители“ и ще връчи знака на заслужил пловдивчанин, известен със своя труд и творчество на полето на духовността, съобщиха от Народна библиотека „Иван Вазов“. Тържеството и церемонията по обявяване на новия носител на званието  ще се състои в библиотеката днес от 17.30 часа.

Тази година номинирани за престижното звание са трима представители на пловдивската интелигенция, допринесли с дългогодишния си творчески път в областта на изобразителното изкуство, скулптура и монумент, наука и литература за утвърждаването на Пловдив като световен и европейски културен център.

Носители на титлата през годините са личности като професор Радка Колева, журналистите Георги Райчевски, Евгений Тодоров, музикантите професор Асен Диамандиев, Анастас Маринкев, просветните дейци Божана Апостолова, професор Огнян Сапарев, доцент Кирчо Атанасов, бизнесменът Любозар Фратев и театроведът Пенка Калинкова, академик Стойков, издателя Стою Вартоломеев, Стефан Шивачев.

Подобни статии

Top