Триста дипломанти от випуск випуск 2015 слагат пред името си “инж.”

Триста дипломирани инженери от филиала на Техническия университет в Пловдив поеха към реалната икономика. Аулата на ВУЗ-а едва побра дипломантите от факултета “Машиностроене и уредостроене”, където ръководството на ТУ-филиал Пловдив връчи дипломите на 117 студенти от шест специалности: Машиностроене и уредостроене, Машиностроителна техника и технологии,Транспортна техника и технологии, Авиационна техника и технологии, Индустриален мениджмънт и Полиграфия.

Още 182 инженери от факултета “Електроника и автоматика” очакват своите дипломи на 18 март.

Според доцент д-р Пепо Йорданов – декан на факултета “Машиностроене и уредостроене”, инженерният випуск 2015 е много добре подготвен за бъдещата си работа. Сред завършващите 82 бакалаври има петима отличници, четирима от които са отличени със златен медал на ТУ-София и един – със сребърен. Сред 35-те дипломирани инженери-магистри също има петима отличници, двама от които получават и златен медал за резултатите от следването си. Четирима от завършващите магистратура вече са докторанти в Техническия университет – филиал Пловдив.

Средният успех на инженерите от випуск 2015 е много добър, което показва, че дипломантите са залягали здраво над учебните предмети по време на нелекото си следване. Приблизително половината от дипломантите са жени-инженери. Същото е и съотношението при медалистите на университета. Това е една много добра тенденция при нас в последните години, коментира доцент Пепо Йорданов. „Гордеем се с наша дипломантка – майка на 3 деца, която завърши с випуск 2015“ – заключи той.

Според директора на Техническия университет – филиал Пловдив професор д-р Въльо Николов 100% от инженерите – магистри и над 80% от инженерите-бакалаври вече имат сключени договори за работа в индустрията. „Обратната ни връзка с нашите студенти показва, че по-голямата част от тях остават да работят тук в региона на Пловдив“ – каза проф. Николов.

Най-нетърпеливи да се срещнат с младите инженери бяха от фирма „Айгер“, които връчиха награди на вече работещи при тях млади специалисти и поздравиха всички дипломирани, като настойчиво изтъкнаха нуждата си от висококвалифицирани кадри.

Според проучване на студентския съвет на ВИЗ-а, очакванията на завършващите инженери са за стартова заплата над 1000 лева, защото най-често, освен инженерни знания, от тях се изискват и мениджърски умения.

 

Подобни статии

Top