Три асеновградски училища в челната тройка по неизвинени отсъствия

Три асеновградски училища заемат челните места в първата десятка на учебните заведения в пловдивска област с най-много неизвинени отсъствия. Това показват данните от проучване, направено от Регионалния инспекторат на МОН в Пловдив. Тази е и причината Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Община Асеновград да стартират кампания за намаляване броя на неизвинените отсъствия и на отпадащите ученици.

1434 са децата, отпаднали през миналата учебна година в Пловдивска област. Асеновград е сред градовете, където процентът на учениците, които са застрашени от отпадане, е доста голям. Причините за това са комплексни, обясни зам.-кметът Мария Вълканова. В повечето случаи те са социални, но има и такива, свързани с етническата нагласа в съответния етнос, когато родителите не искат да пускат децата си на училище. „Понякога има и финансови причини, свързани с това, че за да отиде детето на училище, трябва да го подготвиш да отиде на училище, обясни Вълканова“.

В челото на десетте учебни заведения с най-много отсъстващи ученици в областта е училището в село Боянци, следвано от професионалната гимназия „Цар Иван Асен ІІ“ и помощното училище „Св. Архангел Михаил“. Директорът на гимназията по цветни метали Иван Диков обясни, че се търсят начини за решаване на проблема.

„Направихме стратегия за подпомагане на деца и всяка година тези деца получават стипендии, която не е малка сума 100-170 лева на месец“, посочи директорът. По думите му така в класните стаи са върнати над 35% от застрашените от отпадане деца, като учителите работят с всяко дете индивидуално.

Според Иван Диков много от възпитаниците на гимназията, освен че учат, също и работят. Някои от тях дори издържат родителите си, които са безработни. Близо 60 ученици от училището са застрашени от отпадане. Най-често причината е финансова, но не липсват и социални причини.

Подобни статии

Top