Три години условно за майка, убила новороденото си бебе

Нов председател на Апелативния съд в Пловдив

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимата Пенка Тодорова, която уби новороденото си бебе,  на три години лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок.
Тя беше призната за виновна в това, че на 07.08.2014г. в гр.Калофер, област Пловдив, в местността Новите лозя, е умъртвила рождената си дъщеря, като убийството е извършено от майка върху рожба веднага след раждането – престъпление по чл.120 от НК.

Подсъдимата беше призната за невинна по първоначално повдигнатото й обвинение по чл.116 ал.1 т.3 от НК в това умишлено да е умъртвила рождената си дъщеря.
Пенка Тодорова живеела на съпружески начала с Иван Иванов от с.Васил Левски, като се грижела и за своите две деца от първия си брак, които останали да живеят в гр.Карлово.Работела като шивачка в „Интендантско обслужване“ гр.Калофер.

През месец ноември 2013 год. менструалният цикъл на Тодорова спрял, но същата отдала това на заболяване. Въпреки това не посетила личния си лекар или гинеколог, а единствено знахарка, която и казала да пие чай за бъбреци.
През лятото на 2014 год. Тодорова започнала да напълнява, въпреки топлото време започнала да носи широки и дълги дрехи с дълъг ръкав, което направило впечатление на жените, с които работела в шивашкия цех и според които Тодорова „ прикривала нещо“.

На 07.08.2014 год. Пенка Тодорова отишла на работа сутринта, както обикновено.Около обяд Тодорова не се почувствала добре и поискала да я освободят от работа, тъй като имала болки в кръста и корема и иска да отиде на лекар.

При напускане на фирмата на портала била забелязана от охраната – свидетелят Стефан Василев, на когото съобщила, че и е лошо и ще ходи на лекар.На Стефан Василев направило, впечатление, че вместо Тодорова да тръгне в посока центъра на гр.Калофер- където имало лекарски кабинет, същата поела към намиращото зад фирмата дере по черен път, държейки се с дясна ръка за корема и ходейки много бавно.

След около 20-30 минути, св.Стефан Василев, който стоял през цялото време на портала с цел да помогне на Тодорова, ако се налага, видял същата да се показва от дерето и да тръгва в посока центъра на гр.Калофер като вървяла вече нормално.

В същото време- около 13.00 часа на 07.08.2014 год. свидетелката .Биляна Стоянова- медицинска сестра във военно формирование 22180 гр.Казанлък, обядвала със семейството в барче намиращо се в центъра на гр.Калофер.

По време на обяд в заведението се появил непознат човек и попитал сервитьора има ли наблизо лекар, защото на някаква жена и е прилошало и е паднала на пейките до чешмата в центъра на града.Свидетелката преценила, че може да помогне на пострадалата тъй като е медицинско лице.

На пейка до чешмата била Тодорова, като на Стоянова й направило впечатление,че е в кръв от кръста надолу, поради което е запитала дали няма гинекологични проблеми и дали не е бременна, на които въпроси получила отрицателни отговори.

Подсъдимата помолила Стоянова да й услужи с телефон, за да се обади на мъжа с който живее, който пристигнал на място след около 20 минути. Пред Стоянова пристигналият мъж – Иван Иванов, видимо притеснен казал на Тодорова, че не е трябвало да ходи на работа и, че през същия ден той щял да я води на лекар.(

Докато дойде автомобил на БМП на Тодорова отново и станало лошо.
Около 15.15 часа на 07.08.2014 год. Тодорова била откарана в АГ отделение на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в гр.Карлово.На въпрос какво се е случило, Тодорова не отговорила. При извършения преглед и ултразвук, било установено, че е родила.

На въпросите на лекарите Тодорова отговорила, че е родила мъртво дете и го е заровила, без да посочва къде. При тези отговори дежурният лекар съобщила за извънболничното раждане в РУП МВР Карлово.При проведената беседа Тодорова разказала на органите на МВР къде е станало раждането.

Местопроизшествието било посетено от дежурна група при РУП МВР Карлово, като при огледа на посоченото от Тодорова място бил открит трупа на новородено дете намиращ се в течащата в дерето вода в най-дълбоката и част.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство, при което подсъдимата признава фактите и обстоятелствата по обвинението и наложеното наказание се редуцира.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top