Три дни разпити за убийството на Рогача

Три дни ще продължат разпитите на свидетели и експерти по делото за убийството на бизнесмена Георги Рогачев – Рогача, който бе пребит до смърт от група роми на собствената му бензиностанция в пловдивското село Розино. Днес на делото бе даден ход и то стартира с разпит на дъщерята на починалия Марияна Костадинова. Преди това обаче бе прочетен обвинителния акт срещу двамата обвинени в убийството – Николай Стоянов-Чичото и племенника му Иван Стоянов. Половин часовото четиво бе слушано от всички в залата, тъй като Иван бил неграмотен и не успял да се запознае сам с обемистия документ.

От него стана ясно, че делото е разделено на две. Образувано е и второ досъдебно производство, което в момента се разследва от карловската полиция, за побой от неизвестна група роми, нанесен върху брата на Рогачев – Николай. Докато едната група, в която били обвинените в убийството чичо и племенник, налагали със сапове, колове, мотика, лопати и брадва вече починалия бизнесмен, други роми нанесли средна телесна повреда на брат му – Кольо Рогача, който се опитал да помогне на Георги.

„Бягай настрана, поне теб да не бием!“ – това казали обвинените в убийството на Рогача Николай и Иван на 61-годишния Илия Илиев – свидетел по делото. На заседанието днес се оказа, че той не може да си спомни случилото се на бензиностанцията във фаталния ден – 14 септември 2014-та година.

Илиев се уплашил и стоял настрана по време на цялото меле. Заради белите петна в паметта му в съдебната зала бяха прочетени показанията му от досъдебното производство.   Според тях, той видял Рогача с Калашник в ръце, но не обънал внимание накъде е насочен автоматът. Малко след това от ромската махала на бензиностанцията дошли 40-50 роми, обградили Рогача и започнали да го налагат. След това побойниците се разбягали за няколко минути и прибрали всички оръжия, включително и автомата, а бизнесменът останал окървавен на земята. Той бил откаран в пловдивска болница с тежка черепно-мозъчна травма и травми по цялото тяло. Рогачев бил в кома повече от месец  и на 20 октомври 2014-та година починал заради травмите си.

Според обвинителния акт чичото и племенникът Иван Стоянов са имали и съучастник, но може да се окаже, че това са група лица. Именно този съучастник е отговорен за фаталната травма по главата, а прокуратурата продължава да го издирва.

Днес адвокатите на Николай и Иван Стоянови се опитаха да опита да върнат делото за ново разследване в прокуратурата, с мотив за неизяснени обстоятелства кой е нанесъл смъртоносните удари и процесуални нарушения. Прокурорът Стефани Черешарова обаче отхвърли упреците към нея и обясни, че защитата е прочела стар обвинителен акт, поправен след връщане на делото от страна на съда.

Разпитаната от съда дъщеря на Рогача Мариана Костадинова пък обясни, че не познава обвиняемите и впоследствие разбрала, че баща й познава Чичото, който имал стопанска постройка с животни над бензиностанцията. Тя съобщи, че след смъртта на баща си разбрала, че той  е подавал жалби в общината срещу мръсотията и миризмата, която се разнасяла от фермата. Костадинова разказа, че бизнесменът живеел в една от постройките на бензиностанцията.

Дъщерята на Георги Рогачев – Мариана Костадинова, синът му Ботьо и баба им – Мария Рогачева, са конституирани като частни обвинители.

Подобни статии

Top