Три предложения за опазване на Античния театър

antichen

След проведено обществено обсъждане  за опазване на Античния театър  беше взето решение за три предложения, които ще бъдат подложени на дискусия сред пловдивчани. Вариантите са за приемане на план за управлението на Античния театър, за мораториум, който забранява стоежа или  нанасяне на поправки към съществуващия проект.  Обсъждането е провокирано  от започналото изграждане на кафене, информационен и билетен център в района на археологическия обект.

Повече от 50 души са присъствали на общественото обсъждане на тема „Античен театър – опазване, експониране и социализация”, организирано от обществения съвет за култура и културно наследство. Голяма част от хората са били представители на творчески и специлизирани гилдии или експерти.  Дискусията е продължила близо  три  часа.  От Обществения съвет  считат, че  отпуснатите средства за ремонта на археологическия обект  трябва да се пренасочени  към  по-спешни дейности.

По време на дискусията е  обсъдена и Наредбата за ползване на Античния театър. Според присъстващите приемането на план за управление на археологическия обект ще ограничи провеждането на лични празненства, уронващи престижа на театъра

Трите предложения  за приемане на план за управление, за спиране на строежа или за нанасяне на корекции ще бъдат подложени на обсъждане. Най-подкрепеният от пловдивачни вариант ще бъде внесен в пловдивския общински съвет.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top