Три села протестираха заради свлачището на Асенова крепост (СНИМКИ И ВИДЕО)

protest_asgr3

Близо 150 жители на селата Яврово, Лясково и Добралък, собственици на къщи в родопските селища от  Пловдив и асеновградчани се събраха на протест днес край Асенова крепост. Те блокираха за няколко минути пътя Асеновград – Смолян с искане да бъде укрепено свлачището под крепостта, което погълна част от пътя и трите села са откъснати от света трети месец. Движението през опасния участък е забранено с кметска заповед, а за трите населени места е обявено частично бедствено положение. Организирани са обходни маршрути, но те са само за високопроходими автомобили.

„Искаме си пътя“, скандираха днес хората. Над 50 души бяха дошли с плакати и знамена от Яврово. Гълъб Горев успява да премине  през свлачището с джип. Разказва, че няма рейсове, възрастните хора не могат да се придвижат до общинския център, откъдето трябва да си вземат лекарства и да идат на лекар.

Искаме да бъде оправен пътя, категоричен е Гълъб. Определено общинарите не си вършат работата, няма кой друг да е виновен за тая работа. Носи се слух, че са преведени една част от парите, но никой не знае, тъмна Индия – разочаровано свива рамене Горев. – Специално за мен не е решение да се насипва чакъл и пясък в свлечените места, защото те слагат допълнителна тежест слагат на свлачището. Като хвърлиш още 20 тона чакъл, свлачището допълнително тръгва надолу. Това не е решение, ядосва се човекът.

Специално за протеста от София беше дошъл Здравец Хайтов, син на големия български писател Николай Хайтов.

Отправям протеста си към г-жа Лиляна Павлова, тъй като тя отговаря за регионалното развитие и те са от нейна компетенция. АПИ е агенцията по пътна инфраструктура. В качеството си на министър тя трябва да се грижи не само за магистралите, но и за обикновените селски пътища. Тъй като няма как парите за тези селски пътища да идват от Европа, а само за магистралите, затова ние сме тук, за да заявим нашето желание от бюджета на държавата да се заделят средства и да се направи един животоспасяващ път, пряк път, обясни Хайтов.

При протестиращите дойде кметът на Асеновград Емил Караиванов, който съобщи, че очаква парите за ремонта да бъдат отпуснати от от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет до края на седмицата.  За укрепване на свлачището и възстановяване на пътя са необходими 2 милиона и 100 хиляди лева.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top