Три студентки от ПУ със стипендии в Шънджън

Три студентки заминават със стипендии в Шънджън

Три студентки от Пловдивския университет днес получиха стипендии, с които една година ще се обучават в университета в побратимения на Пловдив китайски мегаполис Шънджън. В резултат на побратимяването на Пловдив с 16 милиония китайски град и участието на Община Пловдив на изложение там има сериозно проявен интерес и е обсъждано разкриването на директна авиолиния между двата града.

Кметът Иван Тотев представи командирования тук високопоставен китайски общински служител Дерек Фенг от  китайския град  Шънджън, който в продължения на 3 месеца ще работи в сформираната работна група между общините на двата града, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Китайския съвет за международна търговия.

Високопоставеният китайски служител връчи от името кмета на Шънджън Сю Цин стипендии на три пловдивски студентки, които следват „Български и Китайски“ и те в продължение на една година ще се обучават в университета там.

Освен това предаде и официална покана на кмета на Пловдив за участие на Общината на престоящия  голям икономически панаир. Община Пловдив вече участва на голямо изложение в Шънджън, на което бяха представени потенциални проекти за бизнес развитие и проекти в образователната сфера.

В сферата на културата постигнахме най-бързия успех – посещението през август на оркестъра на филхармонията на Шън Джън, заяви кметът Иван Тотев.

В края на август се очаква да пристигне делегация от предствители на китайски тур оператори които ще се запознаят с възможностите за туризъм в страната. Неофициално стана ясно, че първите туристи в Пловдив се очакват през септември. В Шънджън сериозно е обсъждано и разкриването на директна линия с Пловдив от Общинската авиокомпанията на Община Шънджън за лесна връзка с балканския полуостров.

 

 

 

Подобни статии

Top