Тройна доза пловдивско изкуство в Ателие 42 (СНИМКИ)

atelie42 (16)

Ателие 42 в квартал „Капана“ е място, където може да вдишате атмосферата на големите имена на художественото изкуство в Пловдив.  Пространството събира творбите на трима признати художници, които живеят  и творят под тепетата – Калина Атанасова, дъщеря й Милена Мишева и съпругът на Милена – Кольо Мишев.

Ателието отваря врати през ноември 2011 г., като първоначално се е помещавало на ул. „Георги Бенковски“ 42 в „Капана“. Оттам е дошло и името – Ателие 42. В последствие тримата творци се местят на същата улица, но номерът вече е 28.

Милена разказва, че според нумерологични изчисления 28 е по-доброто число за изкуство, но не са мислили за смяна на името, тъй като то вече е добре познато както на пловдивчани, така и на гостите на града.

Преди години, когато Кольо Мишев избрал Пловдив след един пленер, на който срещнал Милена, той вече бил открояващ се художник в родната си Македония, с доста отличия и призове. За него известният творец Жорж Трак казва, че със силните си произведения Мишев е успял да привнесе нова чувствителност и естетика в нашия своеобразен художествен пловдивски образ.

Когато през 2011 г. избират за място на своето ателие „Капана“, кварталът не е толкова развит и няма почти нищо общо с културното средище, каквото го познаваме днес. И тримата творци обаче, още тогава са уверени, че това е най-подходящото място за създаване и представяне на изкуство.

Кольо Мишев е по-нестандартният автор, който обича да експериментира с материали и трудно би било да се постави в точно определена рамка, платно или бои. На пръв поглед той изглежда доста съвременен автор, но всъщност е дълбоко свързан с Античността и древната история.

И тримата от фамилията са професионални художници, а в ателието могат да се видят както техни оригинали, така и художествени принтове. Освен с живопис, Милена се занимава и с изработката на бижута, които прави на място в ателието.

Те са изработени от полимерна глина, филц и паста, подобна на глина, която изсъхва на въздух и след това се оцветява. Специално с полимерната глина Милена работи от 5 години, но почти винаги остава изненадана. Оставя материлът да я „води“ и бижуто става много интересно.

Милена рядко рисува и изработва накити по поръчка, тъй като смята, че е доста трудно да влезе в главата на някого и често крайният резултат се разминава с първоначалната представа на клиента. Споделя, че в главата си има доста идеи, които след като реализира и представи в ателието, рано или късно откриват своя притежател.

Художничката има серии с цветя, градски пейзажи  и признава, че не обича да работи в една посока и често сменя материалите и темите. „Когато човек направи една пауза, след това поглежда нещата с други очи и по-лесно върви напред“, смята художничката.

Калина Атанасова е известна на пловдивчани като автор, който най-добре пресъздава в картините си атмосферата на Стария Пловдив. Любителите на изкуството харесват приказната и ретро атмосфера, която лъха от платната й.

По наблюдения на Милена, особено в почивните дни, все повече пловдивчани се отбиват в „Капана“ и са приятно изненадани от променения облик на квартала. Идват често и хора, които искат да се обучават, но художничката споделя, че не се чувства достатъчно напреднала, за да дава уроци.

Милена и Кольо признават, че най-добре се чувстват под тепетата и не биха отишли на място, където да се чувстват като чужденци. Обичат Пловдив и ще правят всичко по силите си, за да развиват изкуството именно тук.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top