Троянски кон влезе в Пловдив (СНИМКИ)

Троянски кон влезе в Плодив. Конят е разположен на пл. „Централен“ и е част от изложба под надслов „Да спрем троянското споразумение ТТIР“,  разказа координаторът на екологично сдружение „За Земята“ в направлението „Храни и земеделие“ Ивайло Попов.

Изложбата е пътуваща и разяснява вредите от тайното търговско споразумение, известно като Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство /ТТIР/, което се опитват да сключат помежду си САЩ и Европейския съюз /ЕС/. Организаторите на изложбата вече са преминали през Велико Търново, Добрич и Варна, днес са вграда под тепетата, а утре ще вкарат Троянския кон в Пловдив.

Конят е надуваем, той е символ на кампанията срещу търговското споразумение ТТIР. „Троянски е, защото символизира скритите моменти при преговорите между САЩ и Европейската комисия /ЕК/, в началото на които комисията показваше само позитивните, без негативните страни на подобно споразумение. В момента сме в същата ситуация и у нас, посочи Попов.

„Причините да сме против са много, но най-важната е, че за да бъде повишена търговията между  САЩ и ЕС,  се очаква да бъдат внесени промени в редица регулации и стандарти за храните. Тъй като ние работим отдавна по проблемите за храната и земеделието, а там е една от най-чувствителните области за Европа, защото в САЩ редица от стандартите в този сектор са по-ниски, смятаме, че ще се случи така и тук, виждаме натиск за това и за Европа“, поясни Ивайло Попов.

По думите му и в момента в Съединените щати се използват генно-модифицирани организми /ГМО/, хормони за растеж при животните, химикали за дезинфекция на месото и др., които са забранени в Европа.

Сдружение „За Земята“ настоява за търговска система, която работи за хората и планетата. „Целта ни е да призовем хората, да не си затварят очите за това“, допълни координаторът на сдружението.

 

Подобни статии

Top