Тръгват проверки на дрегерите и радарите на КАТ

Проверки на дрегерите и радарите на Пътна полиция стартират от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/. Акцията е по препоръка на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Причината са постъпили множество сигнали по телефон и електронна поща от граждани, в които се твърди, че в автомобили на Пътна полиция се използват нерегламентирани уреди за установяване на съдържание на алкохол в дъха на водачите и на скоростта на автомобилите.

Според тези сигнали в някои автомобили има повече от един дрегер или радар. С цел злоупотреба може да се използва втори уред, който предварително е настроен да показва наличие на алкохол в дъха. По този начин се вменява вина на водача. Подадени са сигнали също за радари, които според гражданите отчитат по-висока превишена скорост от тази, с която се е движил водачът.

Очевидно се появява ново явление „частен дрегер и радар“, посочват от Агенцията. Това е и причината да стартират внезапните проверки за спазване на задълженията на отговорните лица с изискванията на Закона за измерванията и наредбите по прилагането му.

В момента служителите на Пътна полиция използват новите електронни дрегери с вградена памет и всяко измерване се запаметява. Това води до налагане на задължителни глоби срещу проверявания водач, ако бъде установено, че в дъха му има алкохол.

От Агенцията припомнят, че в областта им за надзор попадат лицата, които използват средствата за измерване – дрегери и радари. Оттам обаче твърдят, че манипулацията на тези апарати е изключително трудна и дори невъзможна.

 

Подобни статии

Top