Плевнелиев пред НС: Трябва да мобилизираме институциите и обществото!

Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели, които да мобилизират българските институции и обществото. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщението си пред Народното събрание по повод на приключилия „месец на политическите консултации“ с парламентарно представените политически партии.

Според президента такива национални цели могат да бъдат изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, ускоряване на модернизацията на страната, пълноправно членство в Шенген, влизане в Еврозоната, задействане на европейски енергиен съюз на Балканите и др.

Когато е трудно, ще покажем, че имаме план, подчерта държавният глава. Ще постъпим мъдро, ако още тази година започнем дебата и началото на подготовката за националната програма за развитие „Българи 2030“, заяви той.

Росен Плевнелиев благодари на партиите за конструктивния диалог по време на политическите консултации. По думите му консултациите са се превърнали в работеща платформа за междуинституционален дебат.

Трябва да покажем, че независимо от идеологическите различия ние сме в състояние да се обединим по националните приоритети, да работим последователно, да покажем приемственост, каза още президентът.

Снимка: president.bg

Подобни статии

Top