Турнир по стрелба за жени в памет на Мара Бунева в Пловдив

Турнир по стрелба за жени-аматьори организира на стрелбището на Стадион “Христо Ботев” ВМРО Пловдив. Поводът е 88-мата годишнина от подвига на Мара Бунева.

На 13 януари край стария каменен мост над Вардар Скопие, една българка родена в Тетово, изпълнява присъдата на ВМРО, застрелвайки сръбският жупан Велимир Прелич. Наказанието на Прелич е по повод неговите издевателства над българските студенти в т.нар. Студентски процес. Процес, в който едни младежи са съдени, затова, че са българи и че членуват в ММТРО – Младежката тайна организация – крило на ВМРО. Бунева, зарязва своя уреден живот, за да се върне в поробените части на Отечеството, за да жертва себе си в името на Свободата на българите в Македония!

Днес делото на Мара Бунева не е забравено! То провокира ужас в душите на сърбоманите, които продължават да налагат своя терор на българското население край Вардар. Но нейното име е символ на Свободата, за онези българи от двете страни на омразната граница, които никога няма да забравят подвига на смелата българка от Тетово!

Всяка година на 13 януари българи от двете страни на границата се събират и поставят плоча на мястото, на което Бунева даде своя живот за свободата на Македония, но местни платени сърбомани я разбиват още на другия ден. С вандалския си акт обаче те обезсмъртяват подвига на безстрашната българка, защото дори и да строшат паметната й плоча, те не могат да изтръгнат спомена за нея!

Снимка: vratzadnes.com

 

Подобни статии

Top