Турският тираджия не знаел, че превозва контрабандни цигари

sad

Турският тираджия Ремзи Караибрахимоглу не е знаел, че превозва безакцизна стока с камиона си, когато е минал пред Капитан Андреево. Той е бил наясно, че кара цигари, но е смятал, че ще ги достави в легален митнически склад. Това се разбра днес на заседанието в Апелативен съд – Пловдив, на което шофьорът и останалите четирима, задържани в Пловдив за контрабанда на цигари, обжалваха ареста си. Съдът потвърди мерките им, както и ареста на митничаря Димитър Ковачев.

Обвинените в контрабанда на 720 хиляди кутии цигари на стойност близо 8 милиона лева баща и син Стефан и Николай Пещерлиеви и братята от Благоевград Атанас и Емил Петрови, както и турският шофьор Ремзи Караибрахимоглу бяха доведени в съдебната зала с белезници. Пред съда адвокатът на шофьора Константин Давчев обясни, че Ремзи не е знаел за контрабандата, тъй като на турската граница само е сменил друг шофьор, без да е наясно с какви документи е придружена превозваната от ТИР-а стока.

Бил е проверяван и от турските и от българските гранични власти. Нищо нередно не е установено при тези митнически проверки и затова аз твърдя, че той няма никакво участие в някаква контрабанда, категоричен бе адвокат Давчев.

Не е ясно кога документите за цигарите са били подменени с други, в които пише, че се превозват бобини за текстилната индустрия за Полша. И двата вида документация обаче е открита в камиона. Според защитата Ремзи изобщо не е подозирал, че е бил въвлечен в престъпна схема, той бил натопен.

На турската граница е бил проверяван, тъй като там даже от ТИР-а част от стоката е разтоварена, повече от 20 кашона са разтоварени и проверени. Просто на българската граница проверката не е била толкова обстойна, но пак е проверяван. И документи са му проверявани, допълни пред DCNEWS Давчев.

В съда бяха повторени отново думите на Караибрахимоглу, който твърди в показанията си, че през дългия си 25-годишен стаж за първи път е минал граница само за 10 минути.

Адвокатите на другите обвиняеми също твърдяха, че подзащитните им не са знаели какво има в камиона и са били арестувани, преди ТИР-ът да бъде отворен и да се види какво има в него.

За невинен се обяви и митничарят Димитър Ковачев, срещу който е повдигнато обвинение за престъпление по служба заради това, че разпоредил на останалите митничари да осигурят безпрепятственото преминаване на камионите през ГКПП „Капитан Андреево“. И той обаче бе оставен окончателно в ареста.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top