Турският шофьор, прегазил полицай Треновски, остава в ареста

Пловдивският окръжен съд остави в ареста турския шофьор, който прегази магистралния полицай Николай Треновски в петък сутринта на АМ „Тракия“. 57-годишният Мустафа Остюрк бе доведен с белезници в съдебната зала.

Припомняме, че загиналият служител на реда и неговият колега Николай Славов били дежурни като патрул на магистралата. Те отишли да обработват катастрофа между лек автомобил БМВ и камион МАН. Треновски започнал да снима с гръб към София, когато го прегазил камионът.

Според прокурора по делото Дилян Пинчев идващите от столицата автомобили са забелязвали както автопроизшествието, така и двамата полицаи и са ги заобикаляли.

Мустафа Остюрк, който управлявал турски ТИР влекач обаче, не забелязал сигналните светлини на полицейската кола. Той дори не намалил скоростта и ударил с предната част на камиона полицай Треновски, като го убил на място. Униформеният е починал от тежка гръдно-коремно травма с остра кръвозагуба.

Наблюдаващият прокурор настоя за постоянен арест за тираджията, защото няма адрес в България и съществува опасност да се укрие.  В залата серазбра, че шофьорът е родом от Разград и в момента живее в Чорлу. Той говори добре български език. Работел като международен шофьор към фирма от Истанбул.

„Много съжалявам за случилото се. Пътното платно беше отворено, когато минавах полицаят снимаше. Опитах да избягам в лявото платно, но там имаше друг ТИР. Полицаят направи крачка към моята машина и се удари в нея“, обясни 58-годишният тираджия. Той помоли съдът да го пусне под гаранция и обясни, че има българска виза и ще бъде на разположение на съдебното следствие.

Съдът обаче прецени, че са налице всички предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо него. Той е обвинен за престъпление, за което се предвижда от две до шест години лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянието, в което е обвинен. Магистратите решиха, че е налице реална опасност да се укрие, ако бъде пуснат от ареста.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Снимка: 24chasa.bg и DCNEWS

Подобни статии

Top