Турският шофьор: „Такава граница не съм виждал за 25 години стаж!“

Шофьорът на ТИР-а с контрабандни цигари, задържан в неделя вечерта в Пловдив и още четирима българи, арестувани при разтоварването им в пловдивски склад, бяха оставени за постоянно в ареста от Пловдивския окръжен съд. Ремзи Караибрахимоглу и братята от Благоевград Емил и Атанас Петрови и бащата и синът Николай и Стефан Пещерлиеви от Пловдив са сред замесените в разбития от българските власти международен канал за контрабандни цигари, в който са участвали също митничари и гранични полицаи от ГКПП „Капитан Андреево“.

Съдът ги остави в ареста с мотива, че може да се укрият или да извършат друго престъпление.

„Такава граница не съм виждал през 25-годишния си стаж като шофьор“ – казал при разпитите шофьорът на турския ТИР, се разбра в съдебната зала. Ремзи Караибрахимоглу минавал за първи път българската граница, но успял да мине митническия пункт за 15 минути – без да бъдат проверявани документите на товара, който превозвал или личните му документи – шофьорска книжка и паспорт.

В началото на делото адвокатите на петимата задържани поискаха то да бъде прекратено и изпратено в Хасковския окръжен съд. Мотивираха се с това, че престъплението е започнато тук, но е довършено на територията на Хасковския съдебен окръг, тъй като там са задържани митничарите от ГКПП „Капитан Андреево“. Това означава, че Пловдивският окръжен съд е некомпетентен орган, посочи адвокат Йордан Давчев. Окръжният прокурор Румен Попов обаче поясни, че законът дава правна възможност цялото дело да се разследва и внесе в Пловдивския окръжен съд.

На делото стана ясно, че камионът е минал през българската граница, а след това е бил екскортиран до Пловдив от 34-годишния Николай Пещерлиев, който управлявал „Алфа Ромео“.

Пещерлиев-баща е държал под наем склада в Пловдив, в който трябвало да бъдат разтоварени цигарите. Благоевградчаните били аресутвани в града под тепетата, докато проверявали стоката. Те трябвало да я превозят до Благоевград. ТИР-ът бил част от конвой от общо три камиона. Другите обаче в момента се издирват.

Утре предстои да се гледат мерките за неотклонение на цялата смяна от 13 митничари, както и на тримата гранични полицаи, арестувани по време на акцията. Припомням, че преди два дни стана ясно, че през същия канал на Капитан Андреево са минали 15 камиона с цигари.

Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд.

Повече по темата вижте тук.

 

Подобни статии

Top