Турци искат да инвестират в Тракия икономическа зона (СНИМКИ)

forum (3)

България иска да се възползва от интереса на турските фирми за инвестиции у нас, а турските бизнесмени се надяват да ползват удобното за бизнес геополитическо полжение на страната ни. Това стана ясно по време на провелия се днес Българо-турски бизнес форум, в който участваха над 120 фирми и представители на общински власти от Одринска Тракия и Южна България. Събитието се организира под патронажа на Търговско-Промишлена Камара – Пловдив, в сътрудничество с Търговско-Промишлените камари на Текирдаг, Стара Загора,  Одрин и Регионалните сдружения на общините от тракийските области – РАО „Тракия“ и „Тракиякент“.

Специално за форума в Пловдив от Турция пристигна голяма бизнес делегация, в чийто състав влизат кметове на градовете от регионалното сдружение на общините „Тракиякент“ и над 18 турски фирми в сферата на строителството, зърно и тютюнопроизводство и търговия.

Те искат да инвестират в Тракия икономическа зона, която напоследък е придобила известна тематичност, обясни председателят на Бъгарската промишлена камара в Пловдив Ангел Хронев.  По думите му вече има еврокитайска бизнес зона, възможно е да се отвори и сектор за турските инвеститори. „По думите на мениджърите на зоната, инвеститорите наистина прииждат, така че ние смятаме да поканим и тези наши турски партньори да бъдат потенциални инвеститори в зоната. Те няма да намерят по-добро място от Пловдив и неговите околности за това“, посочи Хронев.

По време на форума бяха представени бизнес климатът  и условията за инвестиции в България и Пловдив, европейските програми и  възможностите за финансиране и самата Тракия икономическа зона. Обсъдена беше и световната обстановка след свалянето на руския бомбардировач.

„Ние не се интересуваме от политиката, макар че политиката винаги се интересува от нас. Продължаваме да работим, продължаваме да правим бизнес, защото това винаги ще бъде смислено занятие, проблемите по света не трябва да се решават с ракети, а с писалки“, допълни председателят на Българската промишлена камара в града под тепетата.

След основните презентации започнаха двустранни бизнес срещи в рамките на форума.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top