Търговец продавал шарани на улицата, глобиха го (СНИМКИ)

Масови проверки на търговски обекти, в които се продава жива и прясно охладена риба започнаха специалисти от регионалните дирекции на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ и Агенцията по храните в Пловдив и областта. Два акта са съставени до момента от началото на акцията.

Търговец на риба е бил глобен за продажба на шарани на улицата в кв. „Кючук Париж“ в Пловдив. Мъжът изнесъл стоката в касетка на пътя и я продавал без да са спазени всякакви санитарно-хигиенни правила и без да има документи за произхода й, съобщи началникът на отдел „Рибарство и контрол“ в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Пловдив Христомир Копчев. Другото нарушение също било за стока без произход.

В присъствието на репортер на DCNEWS, специалистите провериха малко магазинче за продажба на рибни продукти в центъра. Те огледаха щандовете и поискаха документите за произход на стоката.

В магазина се продава жива, охладена и замразена риба, предимно внос. Тук открихме жив шаран, доставен вчера.  Количеството му бе 33 килограма. „Сега ще съставим констативен протокол, че няма нарушения по закона за рибарство и аквакултурите“, обясни инспекторът от ИАРА Димитър Мерджанов.

Доволна клиентка обясни, че и тя, и семейството й  са много доволни от рибата в този магазин. Друг клиент също каза, че пазарува тук от доста години и не е случвал на проблемна стока.

Има лек спад в търсенето на сладководна риба, обясни собственикът на обекта Димитър Павлов. По думите му напоследък клиентите купували повече средиземноморска риба. За Никулден обаче той очаква повече търсене на шаран.

Павлов обясни, че доставя шараните от Царимир, но чрез прекупвач. Документите на стоката са изрядни, подчерта търговецът. По думите му шаранът поддържа цена от 6 лева през цялата година. Пъстървата се търгува на 9,49, зарежда се също „Балканка“ от Чудните мостове на 12,89 и когато има – толстолоб. Котлетите от толстолоб вървят по 6 лева,  филето – 9 лева. В магазина се доставя и риба от Испания и Италия, която идва с кораби – добре охладена. Годността й обаче е около 7 дни и затова зареждаме малки количества, които да можем да продадем в този срок.

Днес инспекторите провериха също обект за жива риба в Труд и няколко в Родопската яка. Акцията е започнала от 15 ноември и ще продължи до Никулден. Засега фрапиращи нарушения не са открити, но и глобите са доста солени – от 300 до 1500 лева, а това възпира нарушителите.  Проверяват се произход, транспорт и санитарни условия, при които се продава рибата. Инспекторите работят и по сигнали за нерегламентирани пунктове за продажба, но очакват броят на тези сигнали да нарасне следващата седмица.

Подобни статии

Top