Търговци против велоалеите върху пътното платно на бул. „Мария Луиза“

Велоалеите на булевардите „Христо Ботев“ и „Княгиня Мария Луиза“ са единствените, които ще бъдат на пътното платно, а не върху тротоарите. Проектът предизвика бурното недоволство на пловдивчани.

Те протестират, че по този начин ще се отнемат паркоместата и ще се стеснят натоварените пътни отсечки. Собственици на търговски обекти събират подписка, която ще бъде внесена в Община Пловдив.

Проектът за бул. „Мария Луиза” предвижда третата пътна лента, която се използва за паркиране, да бъде разделена. Велоалеята, която е с широчина 1 метър, е ситуирина до тротоара. Оставащата част от лентата, която е 2,75 метра ще продължи да бъде Синя зона, където ще спират автомобили.

„Примерно алеята можеше да се качи на тротоара и тогава трябваше да се унищожат тревни площи, както и да се създаде един постоянен конфликт между посетителите на търговските обекти и преминаващите велосипедисти“, заяви  ръководителят на проекта Борислав Кръстев.

Голяма част от пловдивчани, които живеят в района на „Мария Луиза”, са категорични, че велоалея трябва да бъде изградена единствено от северната част на булеварда.

Ръководителят на звеното за транспортния проект Борислав Кръстев заяви, че предложението за велоалея само от северната страна, е невъзможно за изпълнение.

„Ще видите, че тротоарът е 3 метра. На около метър от бордюра са всички стълбове на уличното осветление. Технически е невъзможно да вмъкнем, т.е абсолютно невъзможно е да вмъкмем велоалея, тротоар и да постигнем изискванията“, допълни Кръстев.

 

Подобни статии

Top