Тържището за биопродукти отива на Четвъртък пазара

Общественото движение за здравословно хранене с биологично чисти продукти, наречено „Хранкооп Пловдив“, се договори с общинската управа за уреждането на постоянен пазар. За целта им беше отредена зона на територията на Четвъртък пазара, където всяка неделя ще се организира така нареченият Фермерски пазар. Той започва от 14-ти септември.

Пловдивчани, които имат специални изисквания към произхода на храната и начина на нейното приготвяне, получиха разрешение да уредят свой фермерски пазар. На него те ще канят регистрирани производители, чиито стоки трудно стигат до консуматора, обясни председателя на „Хранкооп” Пловдив Гергана Кабаиванова. По думите й обемът им на производство е прекалено малък, за да могат да си позволят да имат собствен магазин. Затова за тях удачен вариант е да се позиционират на фермерския пазар“.

Инициаторите от „Хранкооп Пловдив“ се надяват да уредят втори, бутиков вариант на своя пазар в пешеходната част на квартал „Капана“, където да се предлагат готови за консумация храни, хляб и млечни продукти, без земеделска продукция. Това ще им помогне и да разгласят по-широко своите идеи. Организаторите на фермерския пазар се опитват да променят културата и отношението на хората към здравословното хранене, които да започнат да приготвят сами храната си, а защо не и да я произвеждат.

Според Кабаиванова, инициативата има вече около хиляда последователи в Пловдив. Тя вярва, че броят им рязко ще нарастне след 14-ти септември, когато съществуването на така нареченият „Хранкооп“ стане видим за всички.

 

Подобни статии

Top