Търновалийски: Оставката на Танев не решава нищо. Вреден е законът за образованието

„Имахме  бурна седмица – получихме  поредния негативен доклад от страна на Европейската комисия и  станахме свидетели на кризисен PR от страна на управляващите, които  поискаха  оставката на ВСС. Понеже не се получи стигнахме до оставката на  образователния министър Танев“. Така народният представител от БСП Георги Търновалийски коментира политическите събития от изминалата седмица.

„Останаха встрани важни за обществото въпроси – предстоящото представяне на здравната карта, закона за образованието и  сигурността на хората. Това за което предупреждавахме  вече се случва – предстои закриването на 2000 болнични  легла в област Пловдив, закриването на училища, а охраната на населените места също се прехвърля като задължение на общините.  Къде е държавата?“, пита депутатът от левицата, според когото тя просто абдикира от своите задължения.

Оставката на министър Танев няма да реши нищо. Вреден е самия закон за образованието,  категоричен е Търновалийски. Народният представител счита, че с предложените програми българските деца ще завършват седми клас без заложени основи на национално самосъзнание и без оформени основни начала на национална памет.

По думите му отпадането на периоди от българската история, на произведенията на Вазов, Ботев, Вапцаров и Смирненски, както и на други български автори ще продължи разграждането на националната идентичност. Единствената цел, постигната от управляващите с този закон, е усвояването на 10 милиона лева евросредства за написването му, твърди депутатът.

„Този закон е бизнес упражнение с образованието на децата ни и  ние  настояваме  да спрат лабораторните опити, работата на парче и  българската просвета  да запази своя обществен характер. Необходимо  е да се преразгледат учебните програми, но за тях трябва да има широко обществено обсъждане преди да бъдат приети.  Трябва да са ясни правилата по които се избират комиисите, които ще ги пишат, да се изяснят стандартите и това трябва да стане  с участието на преподаватели, родители и експерти“, допълва Търновалийски.

БСП  ще настоява  оше в сряда Министерският съвет да внесе законопроект за отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование, което ще стане от август тази година. Ако това не се случи, то ние  ще внесем в Народното събрание свой законопроект за промяна на този закон, категоричен бе Георги Търновалийски.

Подобни статии

Top