Търсене на работа – актуални тенденции и полезни съвети

Работни места в Пловдив

Според Конфуций ако си намериш професия, която те удовлетворява, няма да ти се налага да работиш цял живот. И тази зима на много младежи им предстои за пръв път да излязат на пазара на труда, а на по-възрастните – за пореден път да потърсят занимание, което освен да им харесва, да им носи и добри приходи.

За работодателите от все по-голямо значение са уменията, които имат кандидатите, а не образованието, което са завършили. Оказва се, че дипломата е само основата, а готовността за учене и придобиване на нови знания и умения, е ключова за успешната кариера. По-внимателно вглеждане в сайтовете за търсене и предлагане на работа показва, че половината работодатели в Пловдив търсят да наемат персонал със средно или средно специално образование. Търсенето на бакалаври и магистри е в по-ограничени размери – предимно за позиции в областта на икономиката, здравеопазването и маркетинга.

Тенденцията да се търсят най-много специалисти в областта на IT индустрията се запазва. Това обяснява и огромния интерес на бъдещите студенти да се насочват към специалности, свързани с тази област. Нарастват и предложенията за работа в сферата на аутсорсинга. Длъжността „оператор в кол център“ набира все по-голяма скорост и след столицата, вече се нарежда на челните места и в Пловдив. Изискванията за заемането на подобна позиция са комуникативност, способност за справяне в напрегнати ситуации и владеене на поне един чужд език. Заплащането също е атрактивно, обикновено се работи на 8-часови смени, като се използват няколко кратки почивки.

Езиковите умения са предпочитани в почти всички сфери – от специалисти в областта на инженерството и финансите до продавачи в магазини и сервитьори. Повечето от току-що завършилите млади хора се хващат на каквато и да е работа, само за да се „вкарат“ в системата, с надеждата, че с времето ще се намери и по-добра позиция. Случаите, в които компаниите търсят служители са два – или липсват кадри за запълване на дадено работно място, която съществува, или съответната фирма се разраства и иска да разшири състава си.

Ако си търсите работа за пръв път, бъдете предпазливи и преди да кандидатствате се запознайте с дейността на компанията. Отделете си достатъчно време, за да определите кои са вашите силни и слаби страни – в какво сте наистина добри и какво би ви донесло удовлетвореност. Обърнете внимание на вашите лични умения, както и на придобитите такива по време на обучението в училище или в университета. Не забравяйте, че процесът на кандидатстване за дадена позиция, също е шанс да натрупате опит и да развиете възможностите си в областта на комуникацията. Ако не успеете от първия или втория път не се отчайвайте, а направете анализ на грешките си, поискайте съвети от специалисти и не спирайте да опитвате!

 

Подобни статии

Top