Убиецът на малката Мария: Баща ми ме принуди да кажа, че съм я убил

Пловдивският апелативен съд ще се произнесе в едномесечен срок дали да върне за ново разглеждане делото срещу убиеца на малката Мария от Казанлък на първа инстанция. 26-годишният Атанас Асенов обжалва днес пред пловдивските магистрати присъдата си от 26 години затвор. Той беше осъден от Старозагорския окръжен съд за убийството на едногодишната Мария, след като се признал за виновен пред магистратите.

Делото в Стара Загора е гледано по съкратена процедура и затова доживотната присъда, предвидена в закона за такова зверско убийство, е била редуцирана от съдебния състав до 26 години затвор при първоначален строг режим. Впоследствие обаче Асенов размислил. Пред съда днес той обясни, че психиатърът на затвора го посъветвал да поиска ново разглеждане на делото и да даде нови показания.  Съдията по делото му обясни, че по закон това е невъзможно, след като веднъж вече е осъден по бързата процедура, но в крайна сметка допусна Атанас да бъде разпитан.

В залата днес Асенов обясни, че се признал за виновен пред първата инстанция, защото се страхувал от баща си. „Той ме заплаши, че ще ме убие, той винаги изпълнява това, което каже, каза ромът и посочи като извършител на убийството втората жена на баща си Румяна. По думите му тя хвърлила Мария на леглото, защото малката плачела  и детето ударило главата си в стената. „Баща ми каза аз да поема вината, защото Румяна не искаше да гледа детето още в началото“, обясняваше разпалено пред съдиите Атанас.

При разпита на Румяна Стефанова обаче, тя отрече да е удряла детето и посочи като извършител Атанас.

„Аз не съм я убила, колко деца съм гледала, аз обичам децата. Той го уби детето“, ядосваше се на излизане от съдебната зала жената.

След разпита на бащата на Атанас в зала, двамата се спречкаха и се наложи съдебната охрана да ги разтърве. „Ти вече не си ми баща“, извика по време на кавгата младият мъж.

В пледоарията си пред съда прокурор Божидарка Попова припомни случя. На Банго Васил Атанас се напил, а плачещата Мария провокирала агресията му. Мъжът ударил многократно момиченцето с юмрук в корема и гърдите и го хвърлил. Впоследствие аутопсията установила, че момиченцето било с разкъсани вътрешни органи и това е причината за смъртта му.

 

Подобни статии

Top