Убиецът на Оги Лудия скрил следите си с лют червен пипер

С лют червен пипер убиецът на Огнян Харизанов, по-известен като Оги Лудия,  е прикрил следите си. Това стана ясно днес – вторият ден, в който състав на Окръжния съд разпитва свидетели на убийството.  За лютия червен пипер, с който килърът поръсил следите си разказа приятелят на Харизанов – Ангел Малаков, който също е бил във фаталната нощ на 17 август 2007 година на вилата над хижа „Чернатица“.

Ангел и Огнян били приятели повече от 20 години. Те редовно се събирали на вилата му. Точно той е бил шофьорът на колата, с която Оги Лудия  е бил закаран издъхващ до Хирургиите. На него Лудия викал през цялото време да отвори прозореца, тъй като не му достига въздух.

Ангел разказа, че отишъл във вилата около 18.00 часа със 7-годишния си син. Паркирал джипа си Сузуки Витара на ската точно до гората. Според Малаков компанията, която се събрала на вилата била от 10-11 души. Те се хранели на маса, която била на около 5-6 метра от барбекюто.

„Преди убийството около 23.00 часа Огнян ми наля уиски от голяма бутилка Джони Уокър на масата. После отиде на скарата, за да обърне кюфтетата и филийките. Юлия беше при него – той я беше прегърнал и нещо й говореше. После тръгна към масата и на около 1 метър от пейката се чу изстрел. Огнян падна по гръб все едно някаква голяма сила го е съборила“, припомни си Ангел.

По думите му тогава, на  20-25 метра той видял сянка на човек с шапка, който се криел в боровата гора и избяга в тъмното в посока хижа „Чернатица“.

Ангел и останалите гости скочили да вдигнат Огнян, но видяли, че на фланелката му отпред има точки от сачми. Той се обадил на братовчедка си, която била анестезиолог в Хирургиите, а друг гост – Жоро Германеца, се опитал да звънне на Бърза помощ, но от уплаха не успял. След това Малаков и жената на Огнян – Юлия, качили ранения в джипа, с тях тръгнал и Жоро.  Откарали го в УМБАЛ „Св. Георги“. Там Ангел видял, че точици от сачми има и по гърба.

„Докторът ми каза, че ако съм знаел, съм можел да му разпоря дясната част до реброто, за да изтече кръвта и така може би нямало да се задуши с нея“, поясни Ангел. След като оставил Огнян в болницата, той се върнал във вилата. Там вече имало полицаи, които правели оглед, сутринта бил направен и втори. Тогава станало ясно, че килърът е стрелял от 23 метра, до един голям бор – на същото място, където Малаков видял мъжкия силует през нощта. На мястото било утъпкано, а полицаите намерили лют червен пипер.

„Видях, че сачмите са минали през оградата до барбекюто и вероятно са профучали край главите ни докато сме седели на пейката“, допълни Ангел Малаков.

Следващите свидетели по делото срещу килъра Божидар Атанасов, който според обвинението е убил своя познат Огнян Харизанов, явно бяха получили амнезия.

Освен по това дело Атанасов е подсъдим и в друг процес, който тече паралелно в окръжния съд в Пловдив – за убийството на митничаря Георги Дребчев, извършено в далечната 1999г.

„Не знам, не помня, много време мина”. Това повтаряше непрекъснато един от свидетелите – Христо Данов, който разказа, че дни преди убийството Лудия  се скарал два пъти с Иван Чакандраков с прякор „Каската“ от Марково. При едната разпра – на същата вила, на която е извършено убийството, двамата стигнали дори до бой. Това се случило на 7-8 август 2007 г., стана ясно от показанията пред досъдебното производство, които бяха прочетени в залата. Данов не помни за какво са се карали двамата, но помни, че е питал Огнян и той не му казал.

Каската също е призован като свидетел в процеса, но от 7 години той живее със семейството си в Южна Америка и няма как да бъде доведен в съдебната зала. В чужбина се оказаха и други ключови свидетели – Елинор Желязкова – приятелка на дъщерята на Харизанов Богдана, която живее във Франция, Людмил Марморенски, а също работещия в Перу Костадин Керемидов и Иво Даскалов.

Нищо не си спомнял за убийството и работилият по подръжката на вилата на Оги Лудия Иван Граменов. Преди 9 години той описал Харизанов като много избухлив и кавгаджия, а днес в съдебната зала каза, че не помни какво е станало тогава.

Днес родителите на убития Харизанов не дойдоха в залата. Вчера те едва сдържаха сълзите си. В съда бяха само жена му – Юлия Ташева и дъщерята – Богдана.

Припомняме, че срещу подсъдимия по делото – Божидар Атанасов, в момента тече и друго дело – за убийството на митничаря Георги Дребчев.

Подобни статии

Top