Убиецът на пастира в Козаново – на свобода срещу 5000 лева (СНИМКИ)

56-годишният овчар Георги Михайлов, който бе зверски пребит до смърт от 36-годишния собственик на овчарника в Козаново Ивелин Андонов, за когото работел, бил убит заради две бременни овце, разкри в съдебна зала днес наблюдаващият прокурор по делото Галина Андреева. Говорителката на Окръжна прокуратура – Пловдив заяви, че според зетя на Андонов – Акча, това били любимите овце на овцевъда, който много държал на тях, още повече, че заедно с неродените им агнета, те стрували 2000 лв.

Днес Пловдивският окръжен съд пусна под гаранция от 5 000 лева Андонов, който е обвинен в убийството на  56-годишния си ратай. На 30 март той го пребил до смърт, като го налагал с юмруци и ритници по главата и цялото тяло. Ударите с ритници били толкова тежки, че жертвата имала счупени на 7 места ребра от двете страни.  Най-дълбоки били нараняванията обаче в дясната половина на тялото.

Ратаят, който бил пияница и имал зад гърба си дори дребна кражба, бил нает от Ивелин да гледа и пасе овцете му, като по този начин Андонов го е приютил и му е дал покрив над главата, каза в пледоарията си адвокатът му Красимир Елдъров. Андонов бил толкова милостив, че дори носел кекс и черпел с цигари работника си, но в никакъв случай не го е пребивал по начина, посочен в кориците на делото, поясни юристът.

Според прокурор Андреева обаче, след жестокия побой Андонов изоставил жертвата си в безпомощно състояние, надявайки се да й мине от само себе си и чак след едно денонощие отишъл в обора, където го намерил в безсъзнание. В деня след убийството Андонов и зет му дори изкарали на паша стадото си от 50 овце. Чак вечерта овцевъдът открил неподвижния Георги, който лежал на пода на обора. Чудейки се какво да прави фермерът се обадил на зет си – Акча, който дошъл чак от Пловдив да види какво става. Едва тогава Акча натоварил жертвата в колата си и го откарал в асеновградската болница.

Според показанията на санитарите, пребитият мъж бил доведен целият овързан в сезал и „опакован като пакет“, като връвта била толкова стегната, особено на гърдите, че се наложило да я режат с нож. Най-вероятно Георги бил вързан така, за да бъде по-лесно натоварен в колата, предположи обвинителката. Тя посочи още, че преди да го натоварят в автомобила, за да го закарат в болницата, Ивелин и зет му измили и частично преоблекли жертвата си, за да прикрият следите. Доказателство за това било мокрото лице на пребития овчар. Според защитата обаче, двамата „полуроднини“ го направили, за да го откарат чист и спретнат в болницата.

Съседи, които живеели в близост до обора в Козаново, разказали пред разследващите, че Андонов бил известен с навика си да бие работниците си. Свидетелите добавили, че починалият овчар често бил бит от шефа си.

Според обвинението причина за смъртта на Георги Михайлов е тежка гръдна травма, при която двустранно са счупени ребрата по 7 линии. По думите на прокурор Андреева свидетелят Акча е получил амнезия при втория си разпит пред съдия вчера, след като е бил разпитан веднъж и веднага след задържането си за 24 часа в понеделник. Все пак той не се е отрекъл от първите си показания.

Прокурор Андреева беше категорична, че версията на адвокат Елдъров, че жертвата е паднала и се е самонаранила, защото имала проблем с равновесието и накуцвал, е несериозна. „Ако е така, той трябва да е паднал десетократно“, допълни тя.

Невинен съм! Искам да не ме задържате, ако може, каза в последните си думи пред съда животновъда, който има само основно образование.

В крайна сметка съдът постанови постоянна мярка „парична гаранция“ в размер на 5000 лева и така на практика пусна на свобода бияча на починалия овчар, приемайки, че няма данни убийството да е извършено умишлено. Смекчаващо обстоятелство бил и фактът, че Ивелин Андонов имал чисто съдебно минало.

Определението може да бъде обжалвано или протестирано в 3-дневен срок пред Апелативния съд. Ако това стане, апелативните магистрати ще гледат отново мярката на 13 април от 10.00 ч.

Подобни статии

Top