Убиец от Цалапица обжалва 18-годишна присъда

51-годишен убиец обжалва пред Апелативния съд 18-годишна присъда за убийство в пловдивското село Цалапица. Георги Рудов пребил до смърт Васил Сапунджиев през март миналата година, след като и двамата се напили.

Георги Рудов живеел в къщата си в Цалапица със сина си Петър Рудов, а от няколко месеца в домът им пребивавал и пострадалият Васил Сапунджиев, по прякор „Унгареца“. Прякорът му бил такъв, защото допреди няколко години младият мъж живеел в Унгария при баща си. Сапунджиев бил бездомен и безработен и от съжаление Рудов го приел да живее в дома си. И Рудов, и Сапунджиев системно злоупотребявали с алкохол.

Убийството станало на 14 март, миналата година. Тогава Рудов дал пари на Васил да купи хляб и ядене, но мъжъ купил ракия, прибрал се в къщи и се напил.

По-късно същия следобед Георги Рудов отишъл в магазина, който се намирал до дома на Стоян Джамбов в Цалапица и купил два хляба, безалкохолно и бутилка водка. Пред вратата на магазина той се засякъл с Джамбов и го поканил в дома си да се почерпят. Докато пътували с колата, Рудов изразил недоволството си пред Джамбов, че Васил Сапунджиев купил ракия вместо хляб с парите, които му бил дал. В къщата двамата седнали в кухнята и започнали да пият. Рудов казал на Сапунджив да отиде и да донесе сланина за мезе. Васил обаче се забавил и се наложило Георги да отиде сам. В коридора видял Васил и му се развикал: „Виж едно парче сланина за колко се донася“, след което ядосан започнал да му се кара и да го бие. Нанасял му силни удари в главата с шамари и юмруци пред очите на Джамбов, който обаче не посмял да се намеси, за да не бъде също пребит. След това Рудов издърпал на двора Сапунджиев и продължил да му нанася удари.

Малко след това Стоян Джамбов също излязъл на двора, тъй като бил решил да си тръгва и видял, че Георги Рудов бил опрял Васил Сапунджиев на стената на къщата, като последният бил седнал на земята, с лице към подсъдимия. В това положение Георги Рудов продължил да нанася изключително силни удари с ръце и крака в главата и гърдите на пострадалия. Освен, че му нанесъл множество силни удари с ръце и крака в главата и гърдите, притискал силно шията на пострадалия с ръце. Удряйки го силно, подсъдимият причинил на Сапунджиев: тежка контузия на главата, счупване на долната челюст в областта на левия ъгъл; счупване на носните хрущяли; счупване на множество ребра; напречно счупване на гръдната кост; контузия на белите дробове. Притискайки шията на пострадалия, Рудов му причинил счупване на гръкляна /ларинкса/ и счупване на подезичната кост.

Част от побоя бил наблюдавани от сина му Петър Рудов от прозореца на стаята му на втория етаж на къщата. Той видял как баща му бутнал Сапунджиев в шадравана, който се намирал в двора им и в продължение на около час чувал виковете и стенанията на пострадалия от нанасяните му удари. Петър Рудов не слязъл да помогне на Сапунджиев защото се страхувал от баща си. Знаел, че като се напиел побеснявал, а и само 2 дни преди това баща му го бил набил, причинявайки му наранявания по лицето и ръцете.

Вследствие на получените наранявания пострадалият Сапунджиев изпаднал в кома и Георги Рудов го прибрал в къщата. В стаята той свалил мокрите дрехи на Васил Сапунджиев и го сложил да легне на леглото, като го завил. Малко по-късно извикал Бърза помощ. Лекарите откарали Сапунджиев с линейка в УМБАЛ „Св. Георги“. Въпреки оказаната му оперативна и медикаментозна медицинска помощ Васил Сапунджиев починал в болницата на 24 март, миналата година.

Подобни статии

Top